Kürtçe okullarının kapanmasına ilişkin soru önergesi iade edildi!

Kürtçe okullarının kapanmasına ilişkin soru önergesi iade edildi!

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca'nın, Kürt Dili okullarının kapanmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdiği soru önergesi iade edildi.

İleri Haber 

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kürt Dili okullarının kapanmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na soru önergesi vermişti. 

Söz konusu önerge  "2016'dan beri süren bu yoğun baskı, yüzyıllık inkar ve asimilasyon politikalarının şiddetlenerek devam ettiğinin göstergesidir" ifadesinden dolayı TBMM Başkanlığı tarafından işleme alınmadan, iade edildi.

İade gerekçesi olarak ise İçtüzük hükümlerine uyulmadığı gösterilerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop tarafından "Kişisel görüş ileri sürüldüğü" ifade edildi.

Uca, o önergede şu soruları sormuştu:

Bu bağlamda;

1) 18 Nisan 1992 yılında İstanbul'da kurulan, Kürt dilini, kültürünü ve edebiyatını araştıran ilk Kürt kurumlarından İstanbul Kürt Enstitüsü’nün (EnstîtuyaKurdî ya Stembol) kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

2) İlk olarak 2007’de Diyarbakır’da kurulan ve ülkemizde 37 şubesi bulunan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KomeleyaLêkolîn û PêşvexistinaZimanêKurdî) KURDİ-DER’in kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

3) Diyarbakır’da yüzlerce çocuğa anadilinde eğitim veren FerzadKemanger İlkokulu’nun kapatılmasının yasal gerekçesi nedir? Burada anadilinde eğitim gören çocukların eğitimlerine devam etmeleri için ne gibi alternatifler oluşturdunuz?

4) Kürt dili ve edebiyatı üzerine araştırmalar yapan EhmedêXanî Akademisi’nin kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

5) Ülkemizde Kürtçe yayın yapan tek gazete olan AzadiyaWelat Gazetesi’nin kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

6) Kürt dil kurumları ve Kürtçe yayın yapan gazete ve dergilerin kapatılmasıyla ne amaçlanmıştır?

7) Birleşmiş Milletler üyesi 113 ülkede birden çok resmi dil kullanılıyorken Türkiye’de milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçenin kamusal alanda yasaklanmasının sebebi nedir?

9) Kürtçenin ülkemizde yasal statüye kavuşması için bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?

10) Anadili Kürtçe olan onlarca milletvekilinin yasama faaliyetlerini yürüttüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan Kürtçe konuşmaların tutanaklara hala “bilinmeyen dil” notuyla geçmesinin sebebi nedir?

11) Ülkemizde yaşayan farklı dillerin tanınması ve korunması için bakanlığınızın herhangi bir çalışma planı var mıdır?

12) Kapatılan akademiler, okullar ve kültür derneklerindeki eşyaların satılmasının hukuki dayanağı mıdır?