Kürtçe için platform kuruldu

Kürtçe için platform kuruldu

Yapılan açıklamada, "Bu adımın bu yönde atılmış son değil başlangıç adımı olmasını diliyoruz ve çabalayacağız” denildi.

Diyarbakır’da bir araya gelen 9 Kürt partisi, Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla ortak bir platform kurdu.


Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen Halkların Demokrasi Partisi (HDP); Demokratik Bölgeler Partisi (DBP); Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP); Kürdistan Demokrat Partisi – Kuzey (KDP-Bakur); Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK); Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK); İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadi Hareketi temsilcileri Kürtçe için platform kurduklarını açıkladılar.

Ortak basın metnini ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde, Azadi Hareketinden Sıtkı Zilan ise Zazaca lehçesinde okudu.

‘YAPACAKLARIMIZIN BELİRLENMESİ İÇİN BİR ARADAYIZ’

Asimilasyona karşı birlikte ses vermek için 9 parti ile bir araya geldiklerini söyleyen Çiftyürek, “Bizler, ‘Bugün dilimiz yarın milletimiz yok olacak’ şeklinde yüzleştiğimiz ‘derin ve kanayan yaramızı birlikte nasıl sarabiliriz’ sorusuna yanıt bulabilmek için bir aradayız. Siyasal, sivil kurumlarıyla, aydın, sanatçı, melleleriyle ve halkımızla dilimiz (Kurmanci, Zazaki) üzerindeki asimilasyona karşı yakın ve uzun vade de yapacaklarımızın belirlenmesi için bir aradayız” diye konuştu.

‘HER HALK KENDİ DİLİYLE VAR OLUR’

‘Her halk, dili ve kültürüyle var olur’ bilinciyle hayatın her alanında Kürt halkını kendi dilini konuşmaya çağırmak için ortaklaştıklarını belirten Çiftyürek, “Bizler, dil konusunda uzman olan kurum ve şahsiyetlerimizin bir araya gelip yaratıcı, kapsayıcı, uzun soluklu görüş-öneri-projelerle ortak sinerji yaratmalarına zemin hazırlama da destek olmak istedik. Bizler TV, radyo, gazete gibi kurumları, aydın ve yazarlarımızı bu kanayan yaramızda ortak bir çağrı ile dikkatlerini yoğunlaştırmak ve özel programlarla, yazınsal faaliyetle kampanyaya katkı da bulunmaya çağırmak istedik” dedi.

‘SON DEĞİL BAŞLANGIÇ’

Halkın feryadını başta Birleşmiş Milletler, UNESCO olmak üzere dünya kamuoyuna duyurmak için hareket edeceklerini söyleyen Çiftyürek, “Bizler tüm bunlarla, sivil ve siyasal kadrolarımızda ve önemlisi halkımızda demokratik kültürün ve ulusal ittifakın iklimini güçlendirmeye katkı da bulunabilmek için bir aradayız. Bu adımın bu yönde atılmış son değil başlangıç adımı olmasını diliyor ve çabalayacağız” dedi. (Evrensel)

DAHA FAZLA