Kurtbağı'daki maden projesine karşı eylem: TİP Milletvekili Barış Atay da destek verdi

Kurtbağı'daki maden projesine karşı eylem: TİP Milletvekili Barış Atay da destek verdi

Kurtbağı Mahallesi'ndeki ÇED toplantısı, itirazlar nedeniyle yapılamadı.

İleri Haber

Maden tesisi yapılmak istenen Hatay'daki Kurtbağı Mahallesi'nde, ÇED toplantısına karşı eylem yapıldı ve toplantı iptal edildi. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da eyleme katıldı.

Hatay'ın Arsuz ilçesinde yeşil alanlarla çevrili bölge içerisinde yer alan Kurtbağı Mahallesi'nde yapılmak istenen maden ocağına karşı bölge sakinlerinin itirazları uzun süredir devam ederken, bugün yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı öncesinde de madene karşı mücadele çağrısında bulunulmuştu. 

Demircan Krom Maden şirketi tarafından "Krom Zenginleştirme Tesisi" adı altında yapılmak istenen projeye karşı dün yapılan çağrıda, rant politikalarına ve yaratacağın ekolojik yıkıma dikkat çekilmiş, "Köyümüz göz göre göre bir şirketin kazancı için maden çöplüğüne dönüştürülmek isteniyor" denilmişti.

Bugünkü ÇED toplantısı öncesi Kurtbağı halkı eylem yaparken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili de eyleme katılarak destek verdi. Kolluk kuvvetlerinin de bulunduğu toplantı, itirazlar nedeniyle gerçekleştirilemedi. ÇED toplantısının bölgede toplanan Kurtbağı halkı, itirazlarını dile getirdi. 

'GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN OLMAYAN BİR FELAKETE YOL AÇACAK'

"Madene hayır demek için buluşuyoruz" ifadeleri ile yapılan çağrıda; uzman açıklamaları ve benzer tesislerin kurulduğu yerlerdeki sonuçlara bakıldığında, projenin geri dönüşü mümkün olmayan bir felakete yol açacağının anlaşıldığı belirtildi.

'BU PROJE, DAHA FAZLA RANT İÇİN HAYATA GEÇİRİLMEK İSTENİYOR'

Bölgedeki kayısı ve zeytin bahçelerinin kuruyacağı, toprak ve suyun zarar göreceği kaydedilen açıklamada, "Öncelikle hamileler ve çocuklar olmak üzere insanların sağlığını tehdit eden krom bileşikleri başta kanser olmak üzere birçok hastalığa sebep olmaktadır. Zararları saymakla bitmeyecek bu proje dışardan gelen bir şirket daha fazla rant elde etmek için hayata geçirilmek isteniyor. Köyümüz göz göre göre bir şirketin kazancı için maden çöplüğüne dönüştürülmek isteniyor" denildi.

Konunun toplumsal bir sorun olduğu vurgulanarak, "Çocuklarımızın sağlığı, köyümüzün doğası ve suyu şirketlerin kârından daha önemlidir" ifadeleri kullanıldı.

DAHA FAZLA