Kürt mülteci telefonla yazdığı kitapla edebiyat ödülü kazandı

Kürt mülteci telefonla yazdığı kitapla edebiyat ödülü kazandı

Behruz Boochani isimli Kürt mülteci telefonda yazdığı kitapla edebiyat ödülü kazandı. Boochani, Perşembe günü “Dağlardan Başka Arkadaş Yok” adlı kitabıyla Avustralya’da verilen Victoria Edebiyat Ödülü’nü layık görüldü.

Pasifik okyanusunun kıyısında bir gözlem merkezinde yaşayan Doğu Kürdistanlı Behruz Boochani isimli mülteci, cep telefonuna yazdığı ve WhatsApp aracılığıyla teslim ettiği ilk kitabıyla Avustralya’nın en iyi edebiyat ödülünü kazandı.

GÖÇMEN KAMPLARINDA TUTULAN BİNLERCE İNSANIN SESİ

Papua Yeni Gine’de Avustralya tarafından işletilen bir göçmen kampında yaşayan ve aynı zamanda gazeteci olan Behruz Boochani, Perşembe günü “Dağlardan Başka Arkadaş Yok” adlı kitabıyla Victoria Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Jüri Boochani’nin kitabını “basit, açıklamalardan kaçınan, çarpıcı bir sanat eseri ve eleştirel bir teori” olarak niteledi.

Altı yıl önce Avustralya’ya giderken bir mülteci teknesinde yakalanan ve kısa bir süre sonra Manus Adası kampına yerleştirilen Boochani, ödülün göçmen kamplarında tutulan binlerce insanın sesini duyurmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

‘BİZİ ASLA İNSAN OLARAK TANIMAYAN SİSTEME KARŞI ZAFER’

Ödülü kazanmasını “insan ve insanlık onuru için bir zafer” olarak değerlendiren Boochani, “Bu sadece bizim için değil, edebiyat ve sanat için de zafer. Bizi asla insan olarak tanımayan sisteme karşı zafer. Bu bizi sayılara indirgeyen bir sisteme karşı bir zafer. Bu güzel bir an.” dedi.

BasNews'de yer alan habere göre Boochani, gazetelere yazdığı makalelerin yanı sıra gözaltı merkezinde yaşananlarla ilgili attığı tweetler ve Avustralya’nın sığınmacı politikalarına yönelik yaptığı eleştirilerle de biliniyor.

DAHA FAZLA