Kürt illerinde kayyumlar kaybetti, HDP kazandı

Kürt illerinde kayyumlar kaybetti, HDP kazandı

Kesin olmayan sonuçlara göre, daha önce kayyum atanan birçok ilde HDP'nin önde olduğu görüldü. Öte yandan, resmi olmayan sonuçlara göre de Kars Belediyesi'ni HDP kazandı.

İleri Haber

AKP/Saray ittifakının halkın iradesini yok sayarak atadığı kayyumlar kaybetti.

HDP'nin kazandığı belediyelere atanan ve çoğu kez yolsuzluklarla gündeme gelen kayyumlar, kesin olmayan sonuçlara göre birçok ilde silindi.

Diyarbakır'da yüzde 58 oyla HDP kazanırken, AKP yüzde 32 oy aldı. Kayyumla yönetilen; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, Kayapınar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Silvan Belediyesi, Kulp Belediyesi, Bismil Belediyesi, Kocaköy Belediyesi, Lice Belediyesi ve Dicle Belediyesi'nde HDP kazandı.

Güncelleme 00.39 

Ankara Gar Meydanı'nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bomba katliamında kızı Başak Sidar Çevik ve kızının halası Nilgün Çevik'i yitirip, yaralı hali ile sarıldığı eşi İzettin Çevik'le objektiflere yansıyan Hatice Çevik, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde belediye eşbaşkanı oldu.

Güncelleme: 00.22

Duvar'ın haberine göre HDP'nin Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Ahmet Türk ve Fiden Altındağ, oyların 54.99'u aldı. Seçim sonucuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Ahmet Türk, “Nerde kalmıştık…” ifadelerini kullandı

VAN, MARDİN, HAKKARİ'DE KAYYUMLAR SİLİNDİ

Bölgenin büyük şehirlerinden Van'da yüzde 48 oyla HDP kazanırken, AKP 42 oyla kaybetti. Daha önce kayyum atanan; Van Büyükşehir Belediyesi, Özalp Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi, Muradiye Belediyesi, Başkale Belediyesi, Saray Belediyesi, Çaldıran Belediyesi, Bahçesaray Belediyesi'nde HDP kazandı.

Yine kesin olmayan sonçlara göre Mardin'de yüzde 47'lik bir oranla HDP, kayyum atanan belediyesini geri aldı. Kayyum atanan belediyelerden; Dargeçit Belediyesi, Derik Belediyesi, Nusaybin Belediyesi ve Kızıltepe Belediyesi'nde HDP adayları kazandı.

Siirt'te ise yüzde 48'lik bir oyla HDP'nin önde olduğu görüldü. Bu sonuçlara göre, 2016 yılında kayyum atanan Siirt Belediyesi’ni HDP’nin adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar seçildi.

Hakkari'de ise yüzde 58'e yüzde 31'lik bir farkla HDP kazandı.

HDP, Muş'un üç büyük belediyesi; Bulanık, Varto ve Malazgirt'te kayyumları silerken, merkezde yüzde 31'e yüzde 30'luk bir oy oranıyla AKP'nin önde olduğu görüldü.

ŞIRNAK'TA AKP OYLARI YÜZDE 30 ARTTI!

Şırnak'ta ise, 2014 seçimlerinde yüzde 29 oy alan AKP adayı resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 61'lik oy oranıyla önde görünüyorken, HDP yüzde 29 oyla ikinci sırada yer aldı. HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, "Şırnak merkezde ortaya çıkan sonuç, devletin güvenlik güçlerini merkeze kaydırması sonucunda elde edilen bir sonuçtur" açıklamasında bulundu.

Kayyum atanan; Şırnak Belediyesi,Cizre Belediyesi ve Silopi Belediyesi yeniden HDP'ye geçerken diğer ilçelerde AKP'nin önde olduğu görüldü.

BATMAN'DA KUTLAMA YAPAN YURTTAŞLARA POLİS SALDIRISI

Batman'da ise HDP yüzde 62'lik oyla, kayyum belediyesini geri aldı. Batman'da kutlama yapan yurttaşlara polis saldırdı.

HDP Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir'in “Kayyumu Ankara’ya göndermeye gideceğiz” açıklamasının ardından, Batman Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçen halka polis saldırdı. Gaz bombası ve plastik mermi saldırısında çok sayıda kişi yaralanırken, polis çok sayıda zırhlı araç ve TOMA ile Batman HDP İl Örgütü’nün ablukaya aldı.

KARS'TA HDP ZAFERİ

Resmi olmayan sonuçlara göre HDP, Kars Belediyesi’ni kazandı. Kutlama yapan binlerce kişiye seslenen eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen, “Kürdüyle, Türküyle, Azerisiyle, Terekemesiyle hep birlikte kazandık” dedi.
 Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre HDP'nin Kars Belediyesi'ni kazandığı bildirilirken, yurttaşlar HDP il binası önünde toplandı.

İl binası önünde halka hitap eden HDP’nin Belediye Eşbaşkan Adayı Ayhan Bilgen, “Kürdüyle, Türküyle, Azerisiyle, Terekemesiyle hep birlikte kazandık. Seçimin başından beri Kars kazanacak dedik ve Kars kazandı. Hep birlikte kazandık, hepimiz kazanmışız gibi kutlamalıyız. Şimdiye kadar kim nasıl ayrımcılık yapmış olursa olsun, kim dışlamış olursa olsun, biz bize yakışanı yapacağız. Kimseyi dışlamayacağız, kimseye ayrımcılık yapmayacağız, kimseyi aşağılamayacağız. Seçim boyunca bize iftira atanları utandırmamız gerekiyor. Bu bir yarıştı, Kars kazandı, birlikte kazandık” dedi.