Kuraklık nedeniyle çok sayıda göl kurudu

Kuraklık nedeniyle çok sayıda göl kurudu

Kuraklık nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda gölde sular çekildi.

Türkiye’de son 44 yılın en kurak kış mevsiminin görüldüğü Güneydoğu Anadolu Bölges'inde hava sıcakları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, ocak ayının sonuna gelinmesine rağmen bölgeye yağış düşmemesi endişelere yol açtı. 

DHA'dan Eyüp Burun'un haberine göre, halk arasında "zemheri" olarak bilinen kışın en soğuk döneminde bölgedeki güller yeniden çiçek açarken, birçok doğal ve baraj göllerinde önemli miktarda su çekilmeleri görüldü.

SU ÇEKİLDİ, ESKİ KARAYOLU ORTAYA ÇIKTI

Kilis’in su ihtiyacını karşılayan Seve baraj gölü de yüzde 90 oranında kurudu. 2002 yılında inşası tamamlanan barajda suların çekilmesiyle birlikte su altında kalan eski Kilis-Gaziantep karayolu da ortaya çıktı. 

'KÖSTEBEK GİBİ SU ARIYORUZ'

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Kenan Seçkin, bölgede ağaçlandırmanın arttığını fakat bunun kuraklığın önüne geçmek için çözüm olmadığını aktararak şunları söyledi:

Gerçekten bizi zor günler bekliyor. Zaten bilim adamlarımızın açıkladığı son 50 yıl içerisinde Gaziantep’i de içine alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çölleşme olması bekleniyor. Bu çölleşmeyi nasıl engelleriz diye Gaziantep’te belediyelerimiz ve vatandaşlarımızın orman ağacı dikme seferberliği var, fakat bu çözüm değil. Çiftçilerimiz çok zor günler bekliyor. 2004 yılından 2017 yılının sonuna kadar arada geçen 13 yılda biz Gaziantep’te 5 tane toplam büyük kuraklık yaşadık. Tek yıllık bitkiler tamamen yok oldu, çok yıllık bitkiler bölgemizin ana geçim kaynağı olan Antep fıstığı ve zeytin ise meyve yönünden rekolte kaybına çok fazla uğradı. Ağaçlar yaşaması için topraktan suya besine ve aldığı besinle de meyve verir. Toprakta su olmayınca kendi besinlerini yapmakta zorlanan ağaçlarda rekolte kaybı çok fazla oldu hatta Antep fıstığında ve zeytinde her yıl giderek düşen bir rekolte kaybımız var. Bunları sebebi son yıllarda yağışların az olmasının etkileridir. Bu yıl kuraklığın yaşanması kaçınılmaz gibi gözüküyor. Vatandaş da artık kuraklıktan yaşaya yaşaya bıkmış bir durumda. Son bir yıl içinde Gaziantep’te tarımsal sulamada yer altı kuyusu açmak için 2 bin 278 kişidir. Bu büyük bir rakam, biz yer altından su bulup ağaçlarımızı sulayabilmek için köstebek gibi yer altını kazıyoruz.

DAHA FAZLA