Kur Korumalı Mevduat uygulamasının süresi uzatıldı
KKM düzenlemesi, torba kanunda yer aldı.
Torba kanunda yer alan düzenleme ile KKM uygulamasınınn süresi de gelecek yılın sonuna kadar uzatıldı.
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba kanunda, 31 Aralık 2022’de sona erecek olan ve "zenginlere servet transferi" eleştirileri ile gündeme gelen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının süresi de 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.
Sözcü'nün aktardığına göre, 2022 sonuna kadar yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerin TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi ve dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralık 2023 olacak. Türk Lirası'na çeviren mükelleflerin, bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kar payları ile diğer kazançlarının istisna kapsamında tutulacağı belirtildi.
DİĞER DÜZENLEMELER
Bunun dışında bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba kanun ile öğrenim kredi borçları da faizsiz bir şekilde ödenebilecek. Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren gecikme zammı hesaplanacak.
Kanunla, ayrıca, karşılıksız çek ve protesto edilmiş borçlar ile takip tutarı 2 bin TL ve altına düşen alacaklarla ilgili de düzenleme yapıldı. Buna göre, bakiye takip tutarı 2 bin TL ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi amaçlanıyor.
Patronlar tarafından işçilere elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023’e kadar ilave olarak yapılan ve aylık bin lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.