Kültür ve Turizm Bakanlığı: Haydarpaşa'daki arkeolojik çalışmalarda yetkimiz yok

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Haydarpaşa'daki arkeolojik çalışmalarda yetkimiz yok

Ersoy’un önergesine bakanlıklarca verilen cevaplarda, Ersoy’un soruları yanıtsız bırakılırken, Bakanlıklar tarafından genel geçer cevaplar verildi.

İleri Haber

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un Haydarpaşa Tren Garı ile ilgili soru önergelerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “yetkimiz yok” yanıtı verilirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise “restorasyon çalışması devam” ediyor yanıtını verdi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan Haydarpaşa Tren Garı'nda, konvansiyonel demiryolu hattı seferleri hat yenileme gerekçesiyle, 1 Şubat 2012 tarihinde durdurulmuştu. Haydarpaşa’daki çalışma henüz bitirilemezken, tren garı da faaliyete başlamadı.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, devam eden kazı çalışmalarının halen devam etmesi ve tren seferlerinin başlamamasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Ersoy’un önergesine bakanlıklarca verilen cevaplarda, Ersoy’un soruları yanıtsız bırakılırken, Bakanlıklar tarafından genel geçer cevaplar verildi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: KAZILAR YETKİMİZ DAHİLİNDE DEĞİL

Haydarpaşa’da devam eden kazı ve restorasyon sürecinin ne zaman sonlandırılacağına ilişkin Bakanlığa yöneltilen soruya, Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeolojik çalışmaların Bakanlıklarının yetkisinde olmadığını ifade ederek cevapsız bırakıldı.

Ayrıca kazı çalışmalarında işçi sayısının azaltılması ve kazı çalışmalarında kaç kişinin çalıştığına ilişkin soru ise işin durumuna göre çalışan sayısının değişiklik gösterdiği dile getirilerek, kazı çalışmalarında kaç işçinin çalıştığı paylaşılmadı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI:  2021’DE TAMAMLANACAK

Ulaştırma Bakanlığı’nın cevaplarında ise onaylı restorasyon projesinin devam ettirildiği ve 2021 yılında bitirilmesinin planlandığı ifade edildi.

‘SÖZ VERİLDİ AMA HALA AÇILMADI’

Cevapları değerlendiren Ersoy, Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde, 3 Mart 2016 tarihinde Haydarpaşa'nın restorasyon çalışmasından sonra tren garı olarak kullanılmaya devam edeceğini beyan ettiğini ancak söz verilmesine rağmen hala açılmadığını dile getirdi. 

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU NE DEMİŞTİ?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “yetkimiz yok” yanıtına rağmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 8 Şubat’ta Haydarpaşa’da yapılan çalışmaları yerinde incelemiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. En kısa zamanda gün yüzüne çıkan tarihi değerleri halkımızla ve tüm dünyayla paylaşacağız. Bu kapsamda yeni bir çalışmamız var. Haydarpaşa Garı, restorasyon, müze ve arkeo park çalışmalarımız tamamlandığında, eskiden olduğu gibi demiryolu faaliyetlerine de yeni yüzüyle kısmen devam edecektir. Gar binası, ulaşım hattımızın bir parçası olarak halkımızın hizmetinde olacaktır."

DAHA FAZLA