Kültür sanatta AKP etkisi: Kadın sanatçı sayısı azaldı

Kültür sanatta AKP etkisi: Kadın sanatçı sayısı azaldı

CHP’li İlgezdi AKP’nin kültür ve sanatı dışlayan tutarsız politikalarının sanatçı kadrolarında çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzde 11’lik boşalma yarattığına dikkat çekerken, gösteri ve seyirci sayısında önemli düşüşler olduğunu bildirdi.

Son yedi yıl içerisindeki kültür sanat faaliyetlerini inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, biletli seyirci sayısındaki düşüşe ve çoğunluğunu kadın sanatçıların oluşturduğu kadro boşalmalarına dikkat çekti. İlgezdi bu durumun AKP iktidarının kültür ve sanatı dışlayan uygulamalarının ve yalnızca bina yapmak olarak kavranan ‘kültür merkezi’ anlayışının sonucu olduğunu belirtti.

CHP’li İlgezdi, 2013-2019 yılları arasındaki kültür sanat faaliyetlerini inceledi. İlgezdi’nin çalışmasına göre 2013-2014 sezonunda 816 bin 573 olan seyirci sayısı 2018-2019 sezonunda 597 bin 532’ye geriledi. Opera ve bale alanında geçen yıl hizmete giren yeni koltukların yüzde 86’sı boş kaldı.

‘BOŞALAN KADROLARIN ÇOĞU KADIN SANATÇILAR’

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, kültür ve sanat alanında yaşanan daralmanın sadece seyirci sayısıyla sınırlı kalmadığını, Bakanlık bünyesinde görev yapan sanatçı sayılarında da ciddi bir azalma olduğunu kaydeden İlgezdi, "Geride bıraktığımız altı yıl içerisinde sanatçı kadrolarının yüzde 11’i boşaldı. Boşalan kadroların çoğunluğu ise kadın sanatçılara ait. İktidarın baskıcı politikaları özellikle Cumhuriyet’in kültür kurumları üzerinde önemli değişikliklere yol açıyor. İktidarı döneminde Devlet Opera ve Balesi'ni yapboz tahtasına çevirerek, dört genel müdür değiştiren iktidarın tutarsız politikaları, kurumun performansına da yansıdı. Buna göre, 2018- 2019 sezonunda 2013-2014 sezonuna kıyasla gösteri sayısında yüzde 26, oynanan eser sayısında yüzde 5 ve salon sayısında yüzde 13 azalma meydana geldi" dedi.

‘KÜLTÜR MERKEZİNDEN ANLADIKLARI YALNIZCA BİNA YAPMAK’

AKP'nin ‘kültür merkezi’ dendiğinde anadığı şeyin yalnızca yeni binalar yapmak olduğunu söyleyen İlgezdi, şunları ekledi:

"Kültür ve sanat insanla var olur, düşünceye yapılan yatırımla gelişir, emekle kökleşir. Ne yazık ki Türkiye’de kültür ve sanat alanında bütün doğruları ve kazanımları ortadan kaldıracak negatif bir dönüşüm yaşanıyor. Köklü sanat ve kültür kurumları birer ikişer kapatılıyor. Yasak, sansür ve baskı her alanda kendini hissettiriyor. Sanat faaliyetlerini kendi ideolojik kodlarına uygun biçimde dönüştürmeye çalışan iktidar, başarılı olmadığı noktada devlet aygıtını bir güç olarak devreye sokuyor. İstatistikler de göstermektedir ki, iktidar Devlet Opera ve Balesi'ni dönüştürerek, tasfiye etmek istemektedir."