Kültür Sanat Sen: Sanatsal faaliyetler bir süreliğine durdurulmalıdır

Kültür Sanat Sen: Sanatsal faaliyetler bir süreliğine durdurulmalıdır

Kültür Sanat Sen, Eylül ayı içinde Antalya ve İstanbul opera ve balelerinde gerçekleşecek olan sanatsal faaliyetlerin salgın tehlikesi sebebiyle iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Kültür Sanat Sen Genel Merkezi ve Kültür Sanat Sen Antalya Şubesi, Eylül ayı içerisinde yapılacak sanatsal faaliyetlere ilişkin bir açıklama yayınladı. Salgının etkisini artırdığı bir süreçte yalnızca Antalya'da 6 etkinlik gerçekleştirilecek. 

Kültür Sanat Sen Genel Merkezi, yaptığı açıklamada, sanatsal faaliyetlerin bir süreliğine durdurulması çağrısında bulunarak, "Hergün bir dizi yasaklar listesi sıralanırken, düğün nişan merasim gibi etkinliklerin bile 81 ilde yasaklanmış olduğu, hastanelerin doluluk oranlarının sinyal verdiği şu günlerde devletin sanat kurumlarının konser, oyun ve her türden temsil yapmayı önlerine hedef olarak koymaları ciddi çelişki yaratmaktadır. Opera-bale, tiyatro, koro ve topluluklar yapısı itibariyle kolektif çalışmanın yapıldığı yine üretimlerinin de sergilenmesi suretiyle kitleleri bir araya getiren kurumlardır. Bir opera korosu şarkı söylerken yarattığı eforla birlikte 8 metreye kadar tükürük yoluyla zerre saçabilmektedir. Sahne üstünde görünen kadar bir de sahne altında çalışan teknik personel vardır. Sahnede 60 kişi görüyorsanız bilin ki bu 120 kişidir. Yüz metre kare alan içinde efor sarf eden 120 kişi, buna birde aynı giriş çıkış tuvalet vs alanları kullanan izleyici kitlesini ekleyince işin vahameti daha net anlaşılacaktır" dedi. 

'BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN'

Kültür Sanat Sen Antalya Şubesi de Antalya Opera ve Bale Müdürlüğünün Eylül ayında Aspendos Antik Tiyatro'da yapacağı konserlere 60 kişilik bir orkestra ile çıkmasına tepki göstererek, "Sahnede bu 60 kişi fiziksel mesafeyi nasıl koruyacak? Aylardır birlikte prova almayan sanatçılar oldukça ağır eserlerden oluşan bir repertuvar ile birkaç günlük prova ile nasıl icra edecekler? Ayrıca konserden 3-4 saat gibi bir süre öncesinde orda olacaklar. Oradaki koşulların hijyenik olup olmadığı teknik ekibin ve sanatçıların beraber kullandıkları tuvaletlerin gelen seyircilerle beraber kullanıldığını, yiyecek içecek gibi satış yapılan kantinden karşılanacak ve nasıl korunacaklar? Nefesli enstrümanlarda üfleme mesafesi 3-4 metre olması gerekirken bunun nasıl önlemi alınacaktır, diye merak etmekteyiz. Dünyada alınan tedbirler emekçisini ve vatandaşını korumaya yönelikken vatandaşını ve emekçisini salgının içine atan bu anlayışın değişmesini ve bu süreçte yapılacak etkinlilerin arkadaşlarımızın sağlıklarının korunması için iptal edilmesini talep ediyoruz. Bu yanlıştan vazgeçin diyoruz.

DAHA FAZLA