Kültür Sanat-Sen: 'Çok geç olmadan müzeleri ziyarete kapatın'

Kültür Sanat-Sen: 'Çok geç olmadan müzeleri ziyarete kapatın'

Kültür Sanat-Sen, Türkiye'de koronavirüse karşı tedbirler alınırken, müzelerin ziyarete kapatılmamasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Koranavirüsüne karşı, savunmasız çalışanlarının sağlığı ve bu salgında bir zincirin daha kırılması için çok geç olmadan tüm müzelerin ziyarete kapatılması için harekete geçilmelidir" denildi.

İleri Haber

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen); Türkiye'de ilk kornavirüs vakasının görülmesinin ardından alınan tedbirlere ilişkin basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, müzelerin ziyaretçilere açık olmasının sağlık açısından büyük tehdit oluşturduğu belirtilerek "Uzmanlar uyarılarını dile getirirken, yetkililer bütün sosyal alanları kapatırken, bütün belediye, vakıf ve özel müzeler kapanmışken, bakanlığımızın müzelerin ziyaretçilere kapatılması konusunda henüz bir karar almamış olması kabul edilemez" denildi.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Bütün dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de yayılmaya başlayan Koronavirüsü nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz. Bu küresel salgının önlenmesi şu an için her şeyin önündedir ve yaşamımızı şekillendirmektedir. Uzmanlar uyarılarını dile getirirken, yetkililer bütün sosyal alanları kapatırken, bütün belediye, vakıf ve özel müzeler kapanmışken, bakanlığımızın müzelerin ziyaretçilere kapatılması konusunda henüz bir karar almamış olması kabul edilemez. Korana virüsüne karşı, savunmasız çalışanlarının sağlığı ve bu salgında bir zincirin daha kırılması için çok geç olmadan tüm müzelerin ziyarete kapatılması için harekete geçilmelidir.

Ülkemizde Covid-19 vakalarının dış kökenli bir yayılım özelliğine sahip olduğu, bu nedenle özellikle yabancıların yoğun bulunduğu alanlarda bu tedbirlerin daha kapsamlı alınması gerektiği tüm uzmanlar tarafından dile getirilmektedir ve gelen yabancı ziyaretçilerin gezi programlarında öncelikli tercih edilen yerlerin başında müzelerimiz gelmektedir. Yine müzelerimiz son yıllarda yerli ziyaretçilerimiz tarafından da ilgi görmektedir. Dolayısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği müzelerimizin sergi -gezi alanlarının büyükçe kısmı kapalı mekânlardan oluşmakta olup müzelerimizi gezen ziyaretçilerimizle birlikte çalışanlarımız büyük risk altındadır.

Yaşam hakkı en temel haktır ve müze çalışanı arkadaşlarımız büyük risk altındadır. Bir an önce müzeler ziyaretçi girişine kapatılmalıdır. Biz Kültür Sanat Sen olarak bu haksızlığa karşı müze emekçilerinin yanındayız ve sonuna kadar takipçisi olacağız.