Kültür Sanat Sen: Atatürk Kültür Merkezi halkındır, yıkılamaz!

Kültür Sanat Sen: Atatürk Kültür Merkezi halkındır, yıkılamaz!

Kültür Sanat Sen, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir tarafından yıkılması planlanan AKM’nin yerine fuar yapılması projesine karşı basın açıklaması düzenledi. AKM önünde düzenlenen basın açıklamasında “Binamızın yıkılması Samsunlu sanatseverler için kabul edilemeyecek ve karşı durulması gereken bir durumdur” denildi.

İleri Haber

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Kültür Sanat-Sen, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir tarafından yıkılıp yerine fuar alanı yapılması planlanan projeye karşı, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde KESK’e bağlı sendikalar ile Sivil Toplum Örgütleri’nin de (STÖ) katılımıyla bir basın açıklaması düzenledi.

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hülya Eryetli’nin okuduğu basın açıklamasında, “Karadeniz'in en büyük sanat ve kültür merkezi olma özelliğinin yanı sıra içinde; Opera-Bale, Senfoni Orkestrası, Klasik Türk Müziği Korosu, Devlet Tiyatrosu, Kütüphane gibi birimler ile tüm bunların etkinlikleri halkımızla buluşmaktadır

İlimizin en merkezi yerinde olan AKM binası şehrin her bölgesinden gelen sanatseverlerin en kolay şekilde ulaşabilecekleri bir konumdadır. Bu sebeple binamızın yıkılması Samsunlu sanatseverler için kabul edilemeyecek ve karşı durulması gereken bir durumdur. Bu güzide sanat kurumları sadece Samsun’un değil, tüm Karadeniz Bölgesi’nin kültür ve sanat yaşamına hizmet vermektedir” denildi.

Eryetli şöyle devam etti:

“Samsun ilimizin en merkezi yerinde, ulaşım itibariyle de tüm farklı bölgelerden tramvay ve diğer ulaşım araçlarıyla rahatlıkla erişim sağlanan Samsun Atatürk Kültür Merkezi, özellikle kadın sanatseverlerin, genç öğrencilerin güvenli bir şekilde gidebileceği, halkımızın rağbet ettiği tüm etkinliklere bir ay öncesinde bile bilet bulmakta zorlandığı bir kültür merkezidir.

Opera Binası olarak inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi, cins değişikliği yapılmış, yani tescilli, ruhsatlı bir yapıdır. Temel altı fore kazık zemin iyileştirme uygulamasıyla, diğer tüm inşaat tekniklerine uygun, vereceği hizmet özelliği açısından da yurt dışından akustik uzmanlarının getirtildiği, büyük bir emek ve yüksek maliyetle meydana gelmiş çok önemli bir kamusal yatırımdır.

Henüz 18 yıllık AKM yıkılarak yerine uluslararası kongre merkezi düzeyinde yeni bir bina yapılacağı, kentin çok ileri yıllarda gelişeceği düşünülen güney bölgesinde, ulaşımdan, halktan, kültür hayatından kopuk yeni bir yapının inşasına karşı olmamakla birlikte, Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımının, Samsun Kültür Sanat hayatının gelişimini sekteye uğratacağı, yok edeceği bir gerçektir.

Uluslararası düzeyde kültür merkezlerinin iyi bir planlamayla çoğalması, eğitim, bilim, kültür, sanat hayatının sistematik bir biçimde geliştirilmesi her sorumluluk sahibi duyarlı toplumların zorunluluğudur.

Kentlerin tüm teknolojik gelişimleri takip ederek, daha üstün, medeni, kültürel değerlerini ön plana çıkaran, kamusal yarar çözümlerini, uzun vadeli, düzgün bir strateji dahilinde geliştirdikleri, birbiriyle yarıştığı dünyada hedefimiz yıkım değil, bizi biz yapan değerlerimize kültürümüze, sanatımıza, sanatçımıza sahip çıkmak olmalıdır. Sanatın kültürel varlıkların olmadığı bir kent ancak ruhsuz bir yaşam alanıdır.

Son dönemde özellikle kültür sanat alanında tüm ağırlığıyla hissedilen hızlı bir yok ediş süreci bunun basit bir şehir planlaması olmadığını göstermektedir. Yine yıllarca güvencesiz çalıştırılan sanat emekçilerinin içinden sayıları tahminen 350 olduğu düşünülen çalışan kardeşlerimizin yeni yıla girdiğimiz şu günlerde gerekçesiz bir biçimde işlerine son verilmesi üstelik de işsizlik maaşı bile alamamaları kültür ve sanatta kötü gidişatın bir göstergesi, sanata ve sanatçıya vurulmuş bir darbedir.

Bütün bunları kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu kararı alan yetkililer yanlıştan vazgeçmeli, değerli Samsun Halkımızın da Atatürk Kültür Merkezi‘ne, kültürüne, sanatına, sanatçısına sahip çıkması gerekmektedir.

Mücadelemiz 19 Mayıs ruhuyla onurlu; aydınlığa, uygarlığa, beraberliğe, insanca yaşamaya azimlidir!”