Kulp yangını davasının ilk duruşması görüldü

Kulp yangını davasının ilk duruşması görüldü

Diyarbakır Kulp'taki Kuran kursunda 1 Aralık 2015 tarihinde çıkan yangında 6 çocuk yaşamını yitirmişti. Yangın davasının bugün görülen ilk duruşmasına bir numaralı sanık imam katılmadı.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç (Benin) köyünde Kulp Müftülüğü'ne bağlı Kuran kursunda 1 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen ve 6 çocuğun yanarak yaşamını yitirdiği, 6’sının yaralandığı yangına ilişkin davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, sanık Karaağaç Muhtarı Özcan Ceylan ile sanık ve müşteki avukatları katılırken, davanın bir numaralı sanığı olan imam Faruk Işık katılmadı. 

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre; iddianamenin kabul kararının okunması ardından dava dosyasına gelen evraklar okundu. Daha sonra köy ihtiyar heyetinde yer alan 5 sanığın talimatla alınan savunmaları dava dosyasına konuldu. Sanık Faruk Işık’ın ise talimatla ifadesinin alınmadığı belirtildi.

Yangında yaşamını yitiren 2 çocuğun ailelerinin bazı sanıklardan şikayetçi olduğu ve davaya katılma talebinde bulunduğu, diğer çocukların yakınlarının ise şikayetçi olmadığı aktarıldı.

‘SORUMLU DENETİM YAPMAYAN KULP MÜFTÜLÜĞÜ VE KAYMAKAMLIĞDIR’

Müşteki avukatı Yunus Muratakan, köylülerin Kuran kursunu imece usulü ile yaptığını ve daha sonra bu kursun resmi olarak kayıt altına alındığını belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın izniyle kursun yatılı hale getirildiğini söyledi. Muratakan, olayda gerçek sorumlunun Kuran kursunda yeterli denetim yapmayan Kulp Kaymakamlığı ve Kulp Müftülüğü olduğunu vurguladı, sanıkların cezalandırılmasını, dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesini istedi.

[ih2]

Sanık köy muhtarı Özcan Ceylan ise savunmasında, daha önce talimatla verdiği ifadesini tekrar ettiğini ve suçsuz olduğunu iddia ederek, beraatını istedi.

Sanık Ceylan’ın avukatı ise, “Sorumluların oluru veren kurumlar olduğunu düşünüyoruz. Bilirkişi raporunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Ardından söz alan sanık Faruk Işık’ın avukatı, müvekkilinin ifadesi alındıktan sonra ayrıntılı savunma yapacaklarını belirterek, Konya iline atanan Işık'ın ifadesinin alınmasını istedi.

KURS İLE İLGİLİ BELGELERİ İSTENDİ

Savunmaların ardından ara kararı açıklayan mahkeme, müşteki Faruk Sancar’ın suçtan zarar görme ihtimali olduğu belirterek, davaya katılma talebini kabul etti. Sanık imam Faruk Işık’ın savunmasının alınması için görevli olduğu Konya Höyük Asliye Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına karar veren mahkeme, yine Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılarak yangının çıktığı kursun elektrik tesisatını yapan kişiler hakkında soruşturma açılıp açılmadığının sorulmasına karar verdi.

[ih3]

Mahkeme, Kulp Kaymakamlığı, Müftülüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ayrı ayrı müzekkere yazılarak, Kuran kursunun yapımı, yenileme, tesisat, başvuru, onay ve diğer kuruluş ile çalışma esaslarına ilişkin tüm evrakların onaylı örneklerinin istenmesine hükmetti.

Avukatların yeniden bilirkişi raporu aldırılması yönündeki talebinin daha sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, davayı eksikler tamamlanmak üzere Şubat 2018 tarihine erteledi.