Küba'dan ABD'ye 'teröre destek veren ülkeler listesi' kınaması

Küba'dan ABD'ye 'teröre destek veren ülkeler listesi' kınaması

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin Küba'yı 'terörü destekleyen ülkeler' arasına almasına ilişkin "Küba’nın resmi olarak iyi bilinen politikası ve hatasız davranışı, terörü her türlü şekli ve tezahürüyle, özellikle de devlet terörizmi, nerede ve kim tarafından ve kim yaparsa yapsın, reddetmek olmuştur" denildi.

İleri Haber

Küba Dışişleri Bakanlığı, Trump yönetiminin Küba'yı 'terörü desteleyen ülkeler' listesine alması ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Küba'nın ABD'den kaçan suçluların yanı sıra Kolombiyalı isyancı liderleri barındırdığını öne sürerek "uluslararası terörizm eylemlerine defalarca destek sağlama" nedeniyle kara listeye alındığını söylemesine ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada Trump yönetiminin kararı kınanırken, "Küba, terörizmin mağduru olmuş bir devlettir ve halkımız, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından yürütülen veya ABD resmi makamlarının rızasıyla o ülkenin topraklarında işlenen suçlar ve desteklenen eylemler nedeniyle 3478 ölüm ve 2099 engelli kişiye mâl olarak ilk elden acı çekmiştir" ifadelerine yer verildi. 

"Küba, terörizme destek veren bir devlet değildir ve bu herkes tarafından geniş çapta bilinen bir gerçektir. Küba’nın resmi olarak iyi bilinen politikası ve hatasız davranışı, terörü her türlü şekli ve tezahürüyle, özellikle de devlet terörizmi, nerede ve kim tarafından ve kim yaparsa yapsın, reddetmek olmuştur" denilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Küba Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından küçümseyici ve riyakâr bir hareketle ilan edilen, Küba'nın terörizme destek veren sahtekâr bir devlet olarak gösterilmesini en kararlı ve en mutlak ifadelerle kınamaktadır.

Birkaç aydır, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan herhangi bir yetkiye, bir meşruiyete sahip olmadıkları halde, terörizm ve türevlerine karşı herhangi bir mevcut teşvikleri olmamasına rağmen, ABD emperyalizminin kaprislerine boyun eğmeyi reddeden diğer ülkelere karşı mevzubahis ülkeleri karalamak ve yine bu ülkeleri ekonomik olarak zor durumda bırakacak tedbirler alabilmek adına yayınlanan tek taraflı bir listeye Küba’nın ekleneceğine dair bazı spekülasyonlar var.

Dışişleri Bakanı Michael Pompeo tarafından yapılan duyuru, itibarını yitirmiş, dürüst olmayan ve ahlaki açıdan iflas etmiş bir hükümetin küstah bir eylemidir. Bu eylemin arkasındaki gerçek teşvikin Küba ile ABD arasındaki olası ikili ilişkilerin yeniden kurulmasına ek engeller koymak olduğu iyi biliniyor ve bu konuda çok az şüphe var.

Küba, terörizme destek veren bir devlet değildir ve bu herkes tarafından geniş çapta bilinen bir gerçektir. Küba’nın resmi olarak iyi bilinen politikası ve hatasız davranışı, terörü her türlü şekli ve tezahürüyle, özellikle de devlet terörizmi, nerede ve kim tarafından ve kim yaparsa yapsın, reddetmek olmuştur.

Küba, terörizmin mağduru olmuş bir devlettir ve halkımız, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından yürütülen veya ABD resmi makamlarının rızasıyla o ülkenin topraklarında işlenen suçlar ve desteklenen eylemler nedeniyle 3478 ölüm ve 2099 engelli kişiye mâl olarak ilk elden acı çekmiştir. Kübalılar olarak, siyasi açıdan apaçık fırsatçı hedeflere ulaşmak için böylesine hassas bir konuyu manipüle etmeyi amaçlayan her manevrayı küçümseyerek kınıyoruz."