Küba halkı yeni anayasa için sandığa gitti

Küba halkı yeni anayasa için sandığa gitti

Küba halkı yeni anayasa referandumu oylaması için sandığa gitti. Sandık güvenliğini ilk ve ortaokul öğrencilerinin sağladığı seçimde, Kübalılar, ülkelerinin refahı ve geleceği için "evet" oyu verdiklerini söyledi.

İleri Haber

Küba halkı yeni anayasa için sandığa gitti. Dün yapılan referandumda oy kullanan binlerce Kübalı bağımsızlık mücadelesinden 126 yıl sonra, daha iyi bir geleceğin inşası ve devrim etrafında birliği güçlendirmek amacıyla sandık başına gitti.

Küba Ulusal Seçim Komisyonu (CEN); sandıkların açılmasından iki saat sonra iki milyondan fazla kişinin anayasa referandumunda oy kullanma hakkını kullandığını bildirdi. Çok erken saatlerde başlıyan oylamada sandık başlarını, seçmenlerin yanısıra ilk ve ortaokul öğrencileri bekledi.

'FİDEL, MARTİ VE RAUL'UN MİRASINI YÜCELTTİ'

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, bu seçim sürecinin ve yeni  anayasanın Latin Amerika ve Karayipler’in yanısıra Venezuela için de bir zafer olduğunu dile getirirken, Fidel,Marti ve Raul’un mirasını yüceltiğini, halka daha iyi bir vatandaşlık kültürü öğrettiğini söyledi.

Canel ayrıca, gençlerin hem kurucu meclisler sırasında  hem de pazar günü yapılan anketlerde rol aldıklarına dikkat çekerek bu sivil görevi yaptıkları için onları tebrik etti.

'KÜBA'NIN BAĞIMSIZLIĞI VE EGEMENLİĞİNİ ONAYLAYAN ANAYASAYI SAVUNDUM'

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de, Twitter hesabında yaptığı paylaşımla, Küba devriminin sürekliliği için oy kullandığını açıklayarak, "Çoğunluğun iradesini teyid eden , ailemin sosyalist Küba’nın bağımsızlığını ve egemenliğini onaylayan kahraman halkın geleceğini koruyan 'evet' ile ortak bir projenin sonucu olan anayasayı savundum" dedi.

Ulusal Halk Meclisi'nin Sağlık ve Spor Komisyonu Başkanı Estela Cristina Luna da, Küba’da referanduma sunulan yeni anayasanın demokratik yapısını ve halkın hazırlanma sürecine en küçük detaya kadar katılımıyla diğer ülkelerden ayrıldığını vurguladı.

'KÜBA İÇİN DAHA İYİ BİR GELECEK'

Luna, 'evet' cevabının yaygınlığına duyulan güveni de dile getirdi. Ayrıca yeni yasaların çocuklar, aileler ve Küba toplumu için giderek daha iyi bir gelecek, daha iyi bir yolun inşası için temel bir araç olacağına dair güvence verdi .

Luna Emperyalizmin Küba’ya yönelik kampanyalarına ve Venezuela’daki darbe girişimine atıfta bulunan Luna, Kübalıların Venezuela hükümetine, halkına ve Washington tarafından yönetilen  ve finanse edilen organize bir darbeyle karşı karşıya olan başkanı Nicolas Madura’ya desteğini yineledi.

Genç Komünist Birliği karargahında çalışan  Edelsa ve Jose Marti öncüleri örgütü de referandumla ilgili şunları kaydetti:

"Devrim sayesinde egemenlikleri, vatandaşlar arasındaki eşitliği ve sosyal başarıları koruyabiliyoruz. Bu anayasa, kadınların, çocukların, ergenlerin, yaşlıların, gençlerin anayasasıdır."

Küba halkı da 1 Ocak 1959'dan beri sosyalizme giden yolda ülkelerinin geleceği ve refahı için 'evet' oyu verdiklerini söylediler.