Krizin kazananı Koç memnun değil: Hak ve özgürlüklerde gerileme var, ekonomik kalkınma olmazsa olmaz

Krizin kazananı Koç memnun değil: Hak ve özgürlüklerde gerileme var, ekonomik kalkınma olmazsa olmaz

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç, Türkiye'deki hak ve özgürlüklerde kısıtlamalar olduğunu söyledi, ''Ekonomik kalkınma olmazsa olmaz'' ifadesini kullandı.

Yurttaşların açlık sınırının altında yaşadığı ve ekonomik problemler nedeniyle intihar ettiği Türkiye'de, 2018 yılını 5.5 milyar TL net kar ile kapatan Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 28'inci Kalite Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. ''Dünyada son 10 yıldır insan hakları ve siyasi özgürlüklerde gerileme var. Umut insanın yakıtıdır'' diyen Koç, ''Ekonomik kalkınma olmazsa olmaz'' ifadesini kullandı. 

Koç, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Dünya genelinde son 10 yıldır insan hakları ve siyasi özgürlüklerde gerileme var. Demokrasi niceliği değil niteliği ile alakalı. Demokrasinin standartları zamanla değişiyor. 1974'te Portekiz devrimi öncesi dünya ülkelerinin yüzde 30'u seçim yapıyordu. Birkaç istisna hariç hepsi batı demokrasileri, biz de o istisnaların içindeyiz. 2006 itibarıyla ülkelerin yüzde 60'ında demokrasi vardı. Üçüncü dalganın enerjisini bir 10 yıldır yitirdiğini söylemek doğru. Fukuyama’nın tarihi sonu tezini hatırlayalım. Artık ideolojik tartışma olmayacağını varsayıyordu. Çok insan bu öngörüye katılıyordu.

'UMUT İNSANIN YAKITIDIR'

Farklı olana hoşgörünün azaldığı bir siyaset düzeni karşımıza çıktı. Umut insanın yakıtıdır. Ekonomik alanda kalkınma olmazsa olmaz. Ulusların Düşüşü kitabında olduğu gibi toplumdaki hak taleplerini dışlamayan devletler uzun vadede iyi bir ekonomik performans sergilemişlerdir. Bu tespitler bugün de geçerli. Düzenleme çerçevesinin rasyonel olduğu, hak aramanın kurumsal sigortaları olan ülkeler uluslararası sermaye için öne çıkıyor."