‘Krizi körükleyen Erdoğan’ın yeni düşmanlar yaratması’

‘Krizi körükleyen Erdoğan’ın yeni düşmanlar yaratması’

Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın Türkiye ziyaretiyle Türk-Alman ilişkilerinde gündeme gelen yakınlaşma arayışları Alman basınında öne çıkan yorum konusu oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Türkiye ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde gündeme gelen yakınlaşma arayışları Alman basınında öne çıkan yorum konusu oldu.

SZ: KRİZİ KÖRÜKLEYEN ERDOĞAN’IN YENİ DÜŞMANLAR YARATMASI

Süddeutsche Zeitung gazetesi görüşmeye ilişkin yorumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa ile yakınlaşma arayışındaki samimiyetini kanıtlaması gerektiğini yazarak şunları kaydetti:

"Avrupa'nın hukukun üstünlüğü prensiplerinden uzaklaşan Türkiye'ye ‘kompliman' yapmak doğru olmaz. Gereken, durumun acımasızca analiz edilmesidir. Türkiye sürüklendiği derin ekonomik krizden ve Lira'nın değer kaybetmesinden tek başına sorumlu değildir. Ancak Erdoğan'ın içte birliği sağlamak için dışta durmadan yeni düşmanlar yaratması krizi körüklemiştir. Bu formül artık işlemiyor. Türkiye'nin acilen yardıma ihtiyacı var. Almanya Dışişleri Bakanının Ankara'da diyalog araması olumlu bir adımdır. Kulağa sıradan gibi çalınsa da, krizler aynı zamanda fırsatlara da gebedir. Türkiye'nin ekonomik selameti yeni yatırımları gerektiriyor. En önemli sermaye ise güvendir. Böylece konu yeniden yargı ve demokrasiye gelip dayanıyor. Korku yatırım için iyi bir ortam yaratmaz. Alman vatandaşlarının haklarında dava açılmadan tutulması, ABD ile ticari savaşta Almanya'nın yardımcı olması arzusuyla bağdaşmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya ziyaretinden önce samimi şekilde Avrupa'ya ilgi duyduklarını kanıtlamalıdır. Bunun ilk aşaması Almanlar dâhil, tutukluların salıverilmesi olabilir.”

FAZ: SÖYLEDİKLERİ DEĞİL YAPTIKLARI ÖNEMLİ

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Türkiye'nin güvenebileceği tek ortağının Avrupa olduğunu savunarak şunları yazdı:

"Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Türkiye ziyareti, ülkenin siyasi ve ekonomik bakımlardan güç durumda olduğu bir zamana rastladı. Lira'nın hızla değer kaybetmesi, ABD ile arasındaki ticari anlaşmazlık ve savaş yüzünden Ortadoğu pazarlarının kaybedilmesi Türklerin refahını tehdit ediyor. İdlib'den Türkiye yönünde yeni bir mülteci akını başlayabilir. Türkiye son yıllarda tek güvenebileceği ortakları Avrupa Birliği ve Almanya'dan uzaklaştı. Şimdi ise yakınlaşma arıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenip yeniden Avrupa'ya yaklaşılabilmesi için reform hamlesi başlatılacağını duyurdu. Türkiye'nin söyledikleri değil, yapacakları önemlidir. Başkanlık sisteminin yeni umutlara gem vurup vurmayacağı o zaman belli olacaktır.”

WK: AVRUPA’NIN SEVMEDİĞİ DESPOTA İHTİYACI VAR

Bremen'de yayımlanan Weser-Kurier gazetesi Türkiye'nin Avrupa'ya olduğu kadar Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu yazıyor:

"Recep Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda değişip daha sempatik ve daha demokratik bir lider olduğu söylenemez. Ama güç kaybetmesine paralel olarak önemi arttı. Çelişkili gibi gelen bu teşhis ancak Ortadoğu'daki cinneti düşününce anlam kazanıyor. ABD ile arasındaki ticari anlaşmazlık yüzünden ekonomisi tökezleyen Türkiye'nin durumu, sultanlığa özenen Erdoğan'ı, aslında hoşlanmadığı Avrupa Birliği'ne yaklaşmaya zorluyor. Güvenlik politikasının Türk ekonomisi gibi dengesiz olduğu Avrupa Birliği'nin de, sevmediği despota güneydoğusundaki koruyucu güç olarak ihtiyacı var.”