Kriz dolu dizgin: Mayısta bin 191 şirket kapandı

Kriz dolu dizgin: Mayısta bin 191 şirket kapandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin “açılan-kapanan işyeri istatistikleri”ne göre, mayıs ayında bin 191 işyeri kapandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB); mayıs ayına ilişkin iş yeri istatistiklerini açıkladı. Söz konusu istatistiklere göre kapanan ticari işletme sayısında büyük artış yaşandı.

TOBB verilerine göre, bir yıl içerisinde etkisini gösteren döviz kurundaki artışla birlikte iş yapamaz hale gelen küçük esnafın kapattığı kepenkler bu dönemde arttı. Geçen yıl aynı ay toplamda 988 küçük işletme kapanırken bu yılın Mayıs ayında bu sayı yüzde 20,5 artarak bin 191’e ulaştı.

İstatistiklere göre, 2018’in ilk beş ayında 8 bin 151 ticari işletme kapanırken 2019’un aynı döneminde bu sayı 9 bin 296’ya yükseldi. Kapısına kilit vuran küçük işletmelerin yüzde 48’inin İstanbul, Ankara ve İzmir’de olduğu da istatistiklere yansıdı.

Yeni açılan işletmelerin sayısında ise yarı yarıya düşüş yaşandı. Buna göre, 2018 yılının Mayıs ayında 3 bin 564 küçük işletme açılırken bu sayı bir yıllık sürede yüzde 49 azalarak bin 792’ye düştü. 2018’in ilk beş ayında açılan küçük işletmelerin sayısı 18 bin 818 olurken 2019’un ilk beş ayında 10 bin 356 yeni küçük işletme açıldı.

TOBB’un istatistiklerini BirGün’den Hüseyin Şimşek'e değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “İlk üç ayda ekonomide sanki dibin göründüğü ve yukarı dönüş olduğu havası seziliyordu ama İstanbul seçimlerinin iptali, bu havanın bozulmasına neden oldu” dedi.

Geçmiş dönem verileri incelendiğinde ekonominin iyiye giderken açılan ve kapanan firma sayısının birbirine yakın olduğunu ancak son aylarda aradaki farkın arttığını ifade eden Öztrak, “Seçimlerden önce kamu harcamaları arttı. Yani sıcak para akışı oldu ve tüketimde bir canlılık doğdu. Bu durum bir nebze olsun iyi geldi. 31 Mart’ın ardından Hükümet’in tedbir alacağına yönelik beklenti de bu canlılığı artırdı ancak İstanbul seçimlerinin iptali havayı tersine döndürdü” dedi.

Ülkenin ekonomide yeniden “dip” noktayı görebileceği uyarısında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “Piyasada ekonomik anlamda yeniden kötüye gidiş beklentisi var. Eğer Hükümet gerçekçi bir program ortaya koymaz ve seçimleri atlatıp önüne bakmazsa ikinci ‘dip’ çok daha derin olacak” diye konuştu.

DAHA FAZLA