Kredi kartı kullanımı nüfusun 3 katına çıktı

Kredi kartı kullanımı nüfusun 3 katına çıktı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) ağustos ayı verilerine göre toplam kart sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış göstererek nüfusun 3 katına denk gelen 276,8 milyon adede ulaştı.

BKM verilerine göre 2020 yılının ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 12’lik, banka kartı adedinde yüzde 3’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 43’lük artış yaşandı.

Ağustos ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 153,6 milyar TL oldu. Ağustos ayında toplam ödemelerin yüzde 81’i kredi kartları ile yapıldı. Başka bir ifadeyle her 100 liralık kartlı ödemenin 81’i kredi kartlarıyla yapıldığı anlamına geliyor. BirGün’ün aktardığına göre, Ağustosta kartlı ödeme tutarının 125 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken, 26,3 milyar TL’sinde banka kartları, 2,3 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 49, banka kartı ile ödemelerde yüzde 55 oldu. Son yıllarda önemi hızla artan ve ticari hayatta çek-senet gibi geleneksel ödeme araçlarının yerini alan ticari kredi kartları ile ödemeler hızlı büyümesini sürdürüyor. Ticari kredi kartı adedi ağustos ayı itibarıyla 7,3 milyona ulaştı. Ticari kredi kartları ile yapılan ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı da geçen yıla göre artarak yüzde 30’a ulaştı ve her 3 TL kredi kartı ödemesinin 1 TL’si ticari kredi kartlarıyla gerçekleşti.

KART BORÇLULARININ SAYISI YÜKSELİYOR

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2021 yılının Ocak-Temmuz döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 artarak 741 bin kişi oldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ‘nin verilerine göre bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2021 yılı Ocak - Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artarak 267 bin kişi oldu.

Temmuz ayı itibarıyla kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan kişi sayısı 2 milyon 521 bin 543.

DAHA FAZLA