KPSS'nin ardından şimdi de PAEM skandalı mı?

KPSS'nin ardından şimdi de PAEM skandalı mı?

18 sorunun aynı, 14 sorunun ise benzer olduğu anlatıldı.

KPSS’de soruların daha önce Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavı kitapçıklarında çıkması skandalının üzerinden çok geçmeden bir skandal da PAEM’de yaşandı. YouTube üzerinden yayın yapan bir kanal, sınavda çıkan soruların daha önce kendilerine ait kitapta çıktığını duyurdu.

2022 Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıkan bazı soruların daha önce Yediiklim Yayınevi’ne ait deneme sınavı kitapçıklarında yer aldığı ortaya çıkmış ve bunun üzerine sınav iptal edilmişti. Ayrıca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün de görevden alınmıştı.

Bu skandalın üzerinden çok geçmeden bir skandalın da 26 Haziran’daki Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) 7. dönem sınavında yaşandığı ortaya çıktı.

Diken'in aktardığı habere göre, polislik sınavları için yayınlar hazırlayan “Kariyer Hocam” adlı YouTube kanalında sınavdan bir gün sonra yapılan yayındaki açıklamaya göre, yayına ait ‘Misyon Koruma Deneme’ kitapçığındaki 18 sorunun aynısı PAEM’de soruldu.

Yayınlanan videoda, 14 sorunun da benzer sorulduğu anlatıldı.

‘32 SORU TUTTURDUK’

Sınavdan bir gün sonra yayınlanan videoda soruları anlatan kişi, şunları dedi:

“Hani ‘Neye niyet neye kısmet’ derler ya; bizim mart ayında hazırlamış olduğumuz, sorularını özenle seçtiğimiz aylarca emek ettiğimiz bu Polis Misyon Koruma kitabımızda dünkü PAEM 7 sınavında tam 18 soru geldiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Detaylı incelediğimizde de 14 sorunun da benzer şekilde geldiğini; toplamda 32 soruya bu kitapta dikkat çektiğimizi öğrenmiş bulunmaktayız.”

ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Anadolu Üniversitesinden konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Benzer olduğu iddia edilen sorular, beş kişilik komisyon tarafından karşılaştırılmak suretiyle incelemeye tabi tutulmuştur. Benzerlik iddia edilen sorular, sınav çerçevesinde en önemli konu başlıklarına dair sorular olup, mevzuat ve temel bilgiler üzerine kurulmuştur. Gerçek manada, adayların bu önemli hususlardaki bilgilerini ölçmeye yöneliktir. Adayları sınavlara hazırlama amacıyla oluşturulan deneme sınavlarında da bu konularda sorular sorulabilmektedir. Sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbiri, birbiri ile aynı değildir. Sınav konu başlıklarının mevzuat ağırlıklı olduğu sınavlardaki sorularda, mevzuat metnine ait ifadeler kullanılmaktadır. Nitekim iddia sahibi de Twitter hesabında yaptığı son paylaşımda, çıkan soruların çoğunun daha önce farklı sınavlarda da çıkan soruların türevleri olduğunu, PAEM deneme kitaplarının çoğunda olabilecek kalıp sorular olduğunu belirterek, hiçbir sorunun birebir aynı olmadığı ifadesine yer vermiştir. Komisyon, soru bazında incelemelerini de içeren raporunu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na da iletmiştir. Komisyon ayrıca, önemli bir uzmanlık alanı olan, ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olunmaksızın ileri sürülen benzerlik hatta alıntı iddialarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başarıyla gerçekleştirdiği sınavlara ve kamu kurumlarına güveni sarsıcı algı oluşturma amacını taşıyabileceği kanaatindedir. Hem Açıköğretim Sistemi hem de kamu kurum ve kuruluşlarının sınavlarını, 40 yıldır başarıyla yürütmüş olan Anadolu Üniversitesi, bu konunun da ayrıntılı bir şekilde araştırılarak, hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde aydınlatılması için iddia sahiplerine yönelik inceleme ve soruşturmaları başlatmış olup, bunların neticelerini, ilgili kamu kurumları ve kamuoyu ile de paylaşacaktır."