Köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı

Köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde yapılmak istenen ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) toplantısı, köylülerin haklı soruları sayesinde gerçekleşmedi. Yetkililer salonu terk ettiler.

Sakarya’nın Kaynarca ve Adapazarı ilçeleri ile Kocaeli’nin Kandıra ilçesini ilgilendiren Yırtmaçdere Barajı İçme-Kullanma Suyu Temini ve Malzeme Ocakları (Kırma-Yıkama-Eleme ve Hazır Beton Üretim Tesisleri Dahil) Projesi için bugün Kaymaz köyü Araman İlkokulu’nda ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) Toplantısı yapılmak istendi.

Toplantı öncesinde Pazartesi günü çevreci ve duyarlı yurttaşların Kaynarca’da yapacağı bilgilendirme toplantısı kimi projecilerin yönlendirdiği muhtarlarla “yapılmayacağı, iptal olduğu” gibi bilgilerle engellenmeye çalışılmıştı. Buna rağmen toplanan köylüler ÇED raporunun ne için gerekli olduğu, bu toplantının sadece yapılıyor olmasından sonra bir hak sahibi olup olmadıkları konusunda sohbet etmişlerdi.

Projeye destek veren kişilerin de yönlendirmesiyle köy dışından gelen insanlar toplantının yapılacağı okuldan çıkarılmak istendi. Jandarma Komutanı, köylü dışındakileri salon dışına çıkarmak istemesinin ardından, insanlardan “burası bizim topraklarımız. Bakın arkanızdaki slaytta Adapazarı ilçesi de yazıyor, bizi buradan çıkarmaya hakkınız yok” diye itira edildi ve toplantıya başlandı.

ÇED toplantısının bir eğitim toplantısı olduğunu, sanki bu bilgilendirmenin ardından köylülerin hakkının olacağı gibi izlenim yaratmaya çalışmalarına karşılık projeye karşı olan köylüler seslerini çıkardı. Sorulan soruların hiç birisine cevap veremeyen yetkililere “dersinize çalışmamışsınız, bu toplantı yapılamaz, işinizi öğrenin öyle gelin” denildi. 

“Topraklarımızı sattırmayız” diyen köylülere rağmen yapılan sunumun ardından söz alan bir muhtar kendisi de dahil 7 muhtarın altına imza attığı “Baraj İstemiyoruz” bildirisini okudu. Bunun ardından projeye destek veren kişi ve muhtarların çağırdığı kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle proje karşıtları okuldan dışarı çıkarıldı. Okul dışında da olayın gerçek yüzünü anlatılması sırasında çevik kuvvet okula giriş-çıkışları kapattı.

Yapılan bu toplantının ardından aynı yetkili kişiler bu sefer Kaynarca ilçesine ÇED toplantısı yapmaya geldiler. Yetkili kişilerin içlerindeki bir öğretmen öğrencilerini kalabalık olsun diye oraya getirdiği görüldü. Toplantıya başlayan yetkililer sunumunu yaparken ön sıralardan bir vatandaşın “hızlı hızlı geçiyorsunuz, 13 köy etkilenecek, 1. sınıf tarım arazisi yerine kil maden ocakları yapılacak, dünyaca ünlü Acarlar Longozu’nu doğrudan etkileyecek,  neden bunlardan bahsetmiyorsunuz” demesi üzerine arka sıralardan köylüler salonu terk etme, toplantıyı yaptırmama çağrısı yaptılar. Salonun yarısının boşalması ardından proje destekçilerinin çağrısı üzerine gelen polisler karşıt görüşlüleri salondan çıkarmaya çalıştılar. O sıralarda yapılan müdahaleden rahatsız olan ve salonda kalmış insanlar da salonu terk etmeye başladı. Düdükler ve ıslıklarla bunun bir değerlendirme, fikir sorma değil topraklarımızı elimizden almak üzerine bir “bilgilendirme” olduğunun altının çizilmesi üzerine yetkililer polis eşliğinde salonu terk ettiler. Toplantı köylülerin haklı soruları ve tavırları sayesinde yaptırılmadı.

 

(Fotoğraf kaynağı: MedyaYazar.com)

DAHA FAZLA