Köy karantinada 'unutuldu', geçimlerini sağlayamadıkları için kaymakamla görüşmek isteyen köy heyetine karantina ve para cezası verildi

Köy karantinada 'unutuldu', geçimlerini sağlayamadıkları için kaymakamla görüşmek isteyen köy heyetine karantina ve para cezası verildi

Görüşmeyi kabul etmeyen Kaymakam Haluk Koç’un talimatlarıyla köylülerin her birine köy sınırlarından çıktıkları ve karantinayı bozdukları gerekçesiyle 3 bin 150 lira ceza kesildi

İleri Haber

Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Senemoğlu köyünde hastanede tedavi gören bir vaka olmasına rağmen uzayan karantinada geçimini sağlamakta zorluk çeken köylüler kaymakamla görüşmek istedi. Kaymakamlık binasında güvenlik güçleri tarafından alıkonan köylüler 14 gün karantinaya alındı. Köylülerle görüşmek istemeyen Kaymakamın talimatıyla köylülere kişi başı 3 bin 150 lira ceza kesildi. HDP’li Züleyha Gülüm, konuyu Meclis gündemine taşındı.

Ardahan’ın Göle ilçesinin Senemoğlu köyü yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları nedeniyle önce 20 gün karantinaya alındı. Karantina bitiminde köyde pozitif bir vaka daha tespit edildi. Virüse yakalanan vatandaş Ardahan Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ancak köy 6 Nisan’da 20 günlük karantina sonrası tekrar 5 gün daha karantinaya alındı.

Test sonucu pozitif olan tek vakanın Ardahan Devlet Hastanesinde tedavi gördüğü halde köyün tamamının yaklaşık bir ay boyunca karantinaya alınması; geçimini gündelik işler yaparak sağlayan köy halkının şehirdeki ihtiyaçlarını karşılayamamasına ve hayvancılık için gerekli ihtiyaçları dahi karşılayamamasına sebep oldu.

KAYMAKAM GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ, KÖYLÜ KARANTİNAYA ALINDI

Ekonomik kriz ve pandemiyle birlikte geçimlerini sürdüremeyen köylülere süreç boyunca herhangi bir maddi yardımın da olmaması nedeniyle Senemoğlu köyü muhtarı ve ihtiyar heyeti, güvenlik güçlerinin denetiminde izinli olarak, Kaymakamla hem uzayan karantina sürecini, hem de köy halkının ve hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için görüşmek istedi. Bu görüşme için Göle ilçe Kaymakamlık binasına giden köylüler, güvenlik güçleri tarafından alıkonulup Ardahan merkezde bir öğrenci yurdunda 14 günlük karantinaya alındı.

Görüşmeyi kabul etmeyen Kaymakam Haluk Koç’un talimatlarıyla köylülerin her birine köy sınırlarından çıktıkları ve karantinayı bozdukları gerekçesiyle 3 bin 150 lira ceza kesildi.

MECLİS’E TAŞINDI

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-  Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Senemoğlu köyünde sadece bir vakanın pozitif çıktığı ve pozitif çıkan vakanın da Ardahan Devlet Hastanesinde tedavi altında olduğu halde köyde karantinanın yaklaşık bir ay sürmesinin gerekçesi nedir?

2- Karantinaya alınan ve geçimini gündelik işlerden sağlayan köy halkına Göle Kaymakamlığı tarafından ekonomik destek sağlanmış mıdır? Sağlanmışsa kaç aileye, ne tür yardımlar yapılmıştır?

3- Güvenlik güçlerinin denetimiyle Kaymakamlıkla görüşmeye giden Senemoğlu köy muhtarı ve heyetiyle tedbirler alınarak görüşülmek yerine köylüler neden Ardahan merkezde karantinaya alınmışlardır?

4- Geçimlerini sağlayamayan ve bu sebeple Kaymakamla görüşmek isteyen köylülerin her birine 3150 TL cezası verilmesinin sebebi nedir?

5- Türkiye’de kaç köye karantina uygulaması yapılmaktadır? Sadece bir vakadan dolayı bir ay boyunca karantinada olan başka herhangi bir yer var mıdır?

DAHA FAZLA