Kötü muameleye AYM'den ihlal kararı

Kötü muameleye AYM'den ihlal kararı

AYM, 10 gün boyunca bir odada tek başına elleri ve ayakları kelepçeli şekilde tutulan Kazakistan vatandaşına 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM); sahte kimlikle yakalanan ve Aşkale Geri Gönderme Merkezi’ne konulan Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşı Y.K.’nin 10 gün boyunca elleri ve ayakları kelepçelenerek tek başına bir odada kalmasıyla devletin 'eziyet yasağı' ilkesini ihlal ettiğine karar verdi. Yeniden soruşturulmasını isteyen mahkeme, Y.K’ye 30 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Kazakistan vatandaşı Y.K., 2015’te sahte kimlik taşıdığı şüphesiyle İstanbul’da gözaltına alındı. Hakkında sınır dışı etme ve idari gözetim altına alma kararları verilen başvurucu Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderildi. Kazakistanlı kaçak göçmen, GGM’de kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığını belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Ancak savcılık, takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine Y.K., AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. GGM’de el ve ayaklarına zincirli kelepçe takıldığını, kışın en soğuk olan aralık ayında ısıtması olmayan bir hücrede on gün tutulduğunu, bu süre boyunca dış dünyayla ilişki kurmasının engellendiğini ayrıca şikâyetleri ile ilgili etkili soruşturma yapılmadığını anlattı.

'MEŞRU BİR DAYANAĞI YOK'

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Anayasa'da güvence altına alınan eziyet yasağının ihlaline karar veren AYM, yeniden soruşturma istedi ve kararın örneğini Aşkale Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.

Kararda, GGM'lerin çalışma ilkelerinin hiçe sayıldığı ve meşru bir dayanağı olmadan yapılan müdahalenin niteliği ve süresi itibariyle eziyet olarak nitelendirilebileceği vurgulandı ve şu ifadeler yer aldı:
“Başvurucunun maruz kaldığını iddia ettiği muameleye dair vücudundaki izlerin, güvenlik kamerası kayıtlarının ve tarafsız tanık beyanlarının derhal tespit edilmemesi bunlara belirli bir süre geçtikten sonra ulaşmayı imkânsız kılmıştır. Bu nedenle özellikle başvurucunun el ve ayaklarından zincirlendiğine dair iddialarını aydınlatabilecek özenli bir soruşturma yürütüldüğü de söylenemez.”

DAHA FAZLA