Koton'daki işçi kıyımı protesto edildi

Koton'daki işçi kıyımı protesto edildi

Koton Mağazaları'nın sendika üyesi işçilerle birlikte sendika üyesi olmayan yaklaşık 40 işçiyi işten çıkarması, Bakırköy Koton Mağazası önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

İleri Haber

Koton Mağazaları'nın Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) üyesi işçilerle birlikte sendika üyesi olmayan yaklaşık 40 işçiyi, hiç bir gerekçe göstermeden işten çıkarması düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Bakırköy'deki Koton Mağazası önünde, işten atılan işçilerin geri alınması talebiyle yapılan eylemde, "Koton şaşırma sabrımızı taşırma", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Koton işçisi yalnz değildir" sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamasında, "Buradan işvereni bir kez daha uyarıyor, yanlışından vazgeçmeye, işten çıkardığı arkadaşlarımızı işe geri almaya ve sorunların çözümü için Sendikamızla diyalog kurmaya davet ediyoruz. Aksi halde tüm Türkiye’de aynı anda başlattığımız mücadelelerimiz basın açıklamaları ve diğer demokratik yollarla, artarak devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Basın açıklaması şu şekilde: 

Sendikamızın Koton’da yürüttüğü mücadele tüm hızıyla sürerken, Koop-İş’in ayak sesleri Koton Mağazalarında yankılandı. Koton işvereni, çalışanlara yönelik yazılı bir açıklama yayımlayarak, uzun süredir yaptığı haksız-hukuksuz uygulamaların bir kısmına son vereceğini duyurdu. Böylelikle sendikamız, henüz toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dahi başlamadan,KOTON işçilerinden aldığı güçle hak almayı ve kazanım elde etmeyi başardı!

İşverenin özlük haklarında yapacağını taahhüt ettiği düzenlemeleri olumlu bir adım olarak değerlendirmekle birlikte, çalışanların Anayasal hakkı olan sendikal örgütlenmenin önüne geçileceği düşüncesi ile hareket ediliyor ise KOTON işvereni büyük bir yanılgı içerisindedir.

Bugüne kadar çalışanlarının sesine kulak vermeyen, daha iyi çalışma koşulları talep eden işçilerini instagram’da bir gönderiye “like” ettiği bahanesiyle tazminatsız işten çıkaran, uzun çalışma saatleri karşısında ezilen işçilerini görmezden gelip haklarını vermeyen, güvenlik tedbirlerini almadığı için oluşan sayım açıklarının acısını yıllarca çalışanlarından çıkaran ve bunun gibi onlarca haksız uygulamanın sahibi Koton işvereni yayımladığı duyuruda, standart shift uygulamasına geçildiğini, yemek ücretlerinin 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren iyileştirileceğini, primlerdeki sayım eksiği uygulamasının kaldırılacağını ifade etmiştir. Bilinmelidir ki işverenin bu tavrı, sendikal örgütlenmenin ve Koop-İş’te birleşme iradesi gösteren yiğit Koton işçilerinin mücadelesiyle ortaya çıkmıştır.

Koop-İş, işten çıkarılan üyelerimizin işe geri alınması için verdiği mücadelesini de tüm gayretiyle sürdürmektedir ve arkadaşlarımız işe geri alınana kadar da mücadelesine devam edecektir. Buradan işvereni bir kez daha uyarıyor, yanlışından vazgeçmeye, işten çıkardığı arkadaşlarımızı işe geri almaya ve sorunların çözümü için Sendikamızla diyalog kurmaya davet ediyoruz. Aksi halde tüm Türkiye’de aynı anda başlattığımız mücadelelerimiz basın açıklamaları ve diğer demokratik yollarla, artarak devam edecektir.

Bu vesileyle, tüm Koton işçilerini bir kez daha Koop-İş’te birleşmeye, sendikal mücadelemizle haklarımızı kazanmaya çağırıyoruz. Çok net görülmüştür ki çalışanlar bir araya geldiğinde hiçbir güç karşısında duramamaktadır. Mücadelemizde haklıyız. Tüm halkımızın da desteği ile kazanan KOTON işçileri olacaktır.