Korunmuş Halde 40 Bin Yıllık Tay Fosili Bulundu

Korunmuş Halde 40 Bin Yıllık Tay Fosili Bulundu

Tayın tam olarak ne zaman yaşadığı bilimsel incelemelerden sonra belirlenecek.

Sibirya’da Paleolitik dönemde yaşadığı tahmin edilen üç aylık at yavrusunun tamamen korunmuş bedeni bulundu.

Gazete Karınca’dan Lokman Sazan’ın çevirisi ve siberiantimes’ın haberine göre, bilim insanlarının araştırmaları sonucu bulunan yavru atın 40 bin yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.

Aşağıda gördüğünüz fotoğraf, yavru atın Sibirya’nın Yakut bölgesinde bulunan ve “cehennem ağzı” olarak bilinen Batagai Çukuru.

DONMUŞ TOPRAKTA BULUNDU

At yavrusunun korunmuş bedeninin Batagai Çukuru’ndaki donmuş toprakta bulunduğunu söyleyen Yakut Mamut Müzesi Başkanı Semyon Grigoryev, “Tay öldüğünde yaklaşık olarak üç aylık olduğunu tahmin ediyoruz. Yavru atın bedeni buz zemin sayesinde tamamen korunmuş olarak bulundu” dedi.

Eşsiz at bedeninin bulunmasının toprak zemininden de örnek almalarını sağladığını söyleyen Grigoryev, bu sayede tayın yaşadığı ortamın resminin yeniden ortaya çıkarılabileceğini söyledi.

'BİRÇOK YERİ KORUNMUŞ'

Yapılan incelemede at yavrusunun 40 bin yıl öncesinde yaşadığı tahmin ediliyor. Yaklaşık 30 metre derinlikte bulunan at yavrusunun tam olarak ne zaman yaşadığını bilimsel incelemelerden sonra belirleneceğini açıklayan Grigoryev, “Tayın iç organlarının yanı sıra koyu kahverengi saçları, kuyruğu ve yelesi de korunmuş. Ayrıca bedeninde herhangi bir yara izine rastlanmadı” diye ekledi.

Rusya Kuzey Doğu Federal Üniversitesi ve Japonya Kindai Üniversitesinde görev alan bilim insanları da ‘tarih öncesi döneme ait genç yaşta ve bedeni korunmuş bir at yavrusunun ilk defa bulunduğunu’ vurguladı.

DAHA ÖNCE DE BULUNMUŞTU

Dokuz yıl önce de Batagai bölgesinde bulunan bir köyde yerli halk bir bizon ve antik döneme ait olduğu düşünülen bir atın vücudunun bir kısmını bulunmuştu.

Uzak Yakutya bölgesinde yaşayan yerli inancına göre bu olağanüstü krater “yeraltı dünyasına açılan kapı” olarak görülüyor.
 

DAHA FAZLA