Koruma altındaki 'Mavi Yıldız' çiçeği kayboldu: Üzerinde horon tepildi, mangal yakıldı

Koruma altındaki 'Mavi Yıldız' çiçeği kayboldu: Üzerinde horon tepildi, mangal yakıldı

Trabzon'da uluslararası sözleşmeye göre koruma altında olan Mavi Yıldız çiçeği, ziyaretçilerin üstünde horon tepmesi, mangal yakması ve otomobillerini üstüne park etmesi sonucu yok oldu.

Trabzon'un Kadıralak Yaylası'nda yetişen ve uluslararası sözleşmeye göre koruma altında olan Mavi Yıldız çiçeği, çiçeği görmeye gelen ziyaretçiler ile yaylada etkinlik düzenleyenlerin üzerine basması ve otomobille çiğnemesi sonucu tahrip oldu.

Her ilkbaharda açan çiçekler, ziyaretçi akını sonrası kısa sürede zarar gördü.

Türkiye, 1984'te taraf olduğu 1979 tarihli, Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'ne (Bern Sözleşmesi) göre ince, uzun yapraklı Mavi Yıldız türü Türkiye'nin korumakla yükümlü olduğu endemik bitkiler arasında yer alıyor ve yok olma tehlikesi altında.

'ÜSTÜNDE HORON TEPİLDİ, MANGAL YAKILDI'

Kadıralak Yaylası'nda 'Mavi Yıldız' çiçeklerinin tahrip edildiğine şahit olduğunu anlatan Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, "Araçlar çiçeklerin üzerine park edildi, horon halkaları düzensiz kuruldu, bölgede mangal yakanlar oldu" şeklinde konuştu.

"Festival ve yayla şenlikleri bölgemiz için önemli, ancak koruma altında olan bir bölgede etkinlik yapılacaksa bunun Trabzon Valiliği'nin onayına bağlanması gerekiyor" diyen Çavga, "Etkinliklerin valilik iznine bağlanması tek başına yetmeyebilir ancak bu adımın atılması, sonraki basamaklar için önemli. Uzungöl ve Sera Gölü koruma altında olmasına rağmen korunamadı. Ayder Yaylası ve Uzungöl'de kentsel dönüşüm düşünülüyor. Nasıl dönüştürürseniz dönüştürün, buralar bozulduktan sonra orijinaline dönüştürme şansınız yok. Sadece koruma altına almak yetmez, denetim yapılarak bu doğrultuda yönlendirmeler gerekiyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

DAHA FAZLA