Koronavirüsü akıllı telefon kamerasıyla teşhis edebilen test kiti üretildi

Koronavirüsü akıllı telefon kamerasıyla teşhis edebilen test kiti üretildi

Bilim insanları,  PCR testlerinin ulaşamadığı bölgelerde teşhis sürecini hızlandıracak CRISPR tabanlı bir koronavirüs (Kovid-19) teşhis kiti geliştirdi.

Gladstone Viroloji Enstitüsü’nden bilim insanları, bir akıllı telefon kamerası ile 15 ile 30 dakika arasında bir sürede koronavirüsü tespit edebilen CRISPR tabanlı yeni bir koronavirüs teşhis testi geliştirdi.

2020 Nobel Kimya Ödülü alan bilim insanlarından Jennifer Doudna, söz konusu testin, PCR testine erişimin bulunmadığı bölgelerde COVID-19 teşhisi koymak için güvenilir bir yardımcı olacağını ifade etti.

Webtekno'da yer alan habere göre, CRISPR tabanlı COVID-19 teşhis testinde CRISPR Cas13 proteinleri, bir RNA virüsü olan SARS-CoV-2’nin belirli bölümlerini tanımlıyor RNA'yı ayırıyor ve RNA probunu konuşlandırıyor. Viral RNA, Cas13 proteinlerini aktive ettiğinde prob bölünmeye başlıyor ve floresan etkisi sayesinde akıllı telefon kamerası tarafından tespit edilebiliyor. Numunedeki virüs oranı ne kadar yüksekse, floresan etkisi de o kadar yüksek oluyor.

DAHA FAZLA