Koronavirüsten yaşamını yitiren Dilek Tahtalı'nın ölümüne ilişkin başhekimlikten açıklama

Koronavirüsten yaşamını yitiren Dilek Tahtalı'nın ölümüne ilişkin başhekimlikten açıklama

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 33 yaşındaki Dilek Tahtalı'ya ilişkin Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'nin yaptığı açıklamada ''Koronavirüs kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrediyor'' denildi.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 33 yaşında hayatını kaybeden sağlık emekçisi Dilek Tahtalı'ya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, koronavirüsün her yaşta bulaştığı ve başta yaşlılar olmak üzere kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiği bildirildi.

Yapılan açıklamada, Kovid-19 enfeksiyonu nedeniyle kronik hastalığın şiddetine bağlı olarak yaş gözetmeksizin hastaların kaybedildiği belirtildi. Açıklamada, özellikle bağışıklık sistemini bozan kronik hastalıkları olanlar ve immunosupresif tedavi alan hastaların yüksek risk grubunu oluşturduğu vurgulandı.

Çocukluğundan itibaren bu tür hastalıkları nedeniyle tedavi görmekte olan Dilek Tahtalı'nın, 23 Mart'ta dış merkezden sevkle Covid-19 hastalığına bağlı olarak gelişen akciğer enfeksiyonu ve akut respiratuar distres sendromu sonucu hastanenin erişkin yoğun bakım ünitesine kabul edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastanın Covid-19 enfeksiyonu dışında, kronik hastalıkları da mevcuttu. Ayrıca bu hastalıklara bağlı olarak immun supresif tedavi almaktaydı. Hasta geldiğinde şuur kapalı, pupillalar dilate, ışık refleksi iki taraflı negatif, hipotansif ve taşikardik olup genel durumu kötüydü. Akciğerlerde bilateral yaygın infiltrasyon mevcuttu. Hasta Dilek Tahtalı, 3’üncü basamak erişkin yoğun bakıma alınarak mekanik ventilatöre bağlandı. Tüm yaşamsal bulguları monitorize edildi. Hastaya ilaç ve destek tedavisine başlanmış olup, bir gün sonra kardiyak arrest gelişmesi sonucu kardiyopulmoner resusitasyon yapılmış, yanıt alınamayan hasta saat 21.15'te vefat etmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileriz."

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da Acıbadem International Hastanesi’nde çalışan Dilek Tahtalı, 10 Mart’ta gribal enfeksiyon şikayeti ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne başvurdu.

Burada yapılan muayene sonucunda koronavirüs belirtileri gösteren Tahtalı, yoğun bakıma alınmak istendi ancak yer olmadığı için alınmadı. Tahtalı, Samatya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında da yer bulamayınca sabah saatlerine kadar hastanede bulunan sedyede bekletildi.

Sabah saatlerinde yeğeninin kendisini arayarak durumu bildirdiğini ifade eden CHP 24’üncü Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal, “Uzun uğraşlar sonucunda Türkiye Hastanesi’nin yoğun bakımında yer bulduk ve hemen tedaviye alındı. Martın 23’üne kadar burada yattı. 23 Mart’ta oradan alarak tedavi gördüğü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Yeni gelen ilacı deneyeceklerini düşündük, buraya alınınca. Bize kimse bilgi vermedi. Dün akşam da hayatını kaybetti” dedi.

‘ÖLÜM BELGESİNDE KORONAVİRÜS YAZMIYORDU’

Yeğeninin ölüm raporunda “bulaşıcı hastalık- doğal ölüm” yazdığını ifade eden Topal, “İlk vakanın kapalı çarşıda çıktığı dönemde o hasta yeğenimin çalıştığı hastanede tedavi görmüştü. Bu yolla bulaştığını düşünüyoruz. Orada çalışan sağlık çalışanlarına herhangi bir test yapıldı mı merak ediyoruz. O zaman annesi, babası son bir kez görsün dedik. Gösteremeyeceklerini söylediler. Onun üzerine epikriz raporunu istedim. Orada koronavirüs teşhisi yazıyordu” dedi.

DAHA FAZLA