Koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişmeler | DSÖ  küresel risk seviyesini 'yüksekten', 'çok yüksek' seviyeye çıkardı!

Koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişmeler | DSÖ küresel risk seviyesini 'yüksekten', 'çok yüksek' seviyeye çıkardı!

DSÖ tarafından her ülkenin ilk vakaya hazırlıklı olması gerektiği vurgulanırken, virüsle ilgili olarak 'belli' bir seviyeye gelindiği belirtildi. 

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı şu ana kadar 2 bin 858 olarak belirlendi. Hollanda'da ilk vaka görülürken, İran'da 4 milletvekilinde daha koronavirüs tespit edildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte 44 kişi yaşamını yitirdiği, 327 kişide ise yeni koronavirüs vakası tespit edildiği belirtildi.

Dün Kuzey İrlanda, Danimarka, Estonya, Romanya ve Hollanda'da ilk koronavirüs vakaları görülürken Fransa, Britanya, İran gibi ülkelerde vaka sayısında artış yaşandı. İran'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikat ve İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur'da koronavirüs tespit edildi. 

Çin'den sonra koronavirüs kaynaklı ölümlerin en fazla olduğu İran'da ölü sayısı 26'ya, İtalya'da ise 17'ye yükseldi. 

'YÜKSEK'TEN 'ÇOK YÜKSEK'E...

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için küresel risk seviyesini "yüksekten", "çok yüksek" seviyeye çıkardı.

DSÖ: HER ÜLKE İLK VAKAYA HAZIRLIKLI OLSUN

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); koronavirüste son durumun aktarıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda her ülkenin ilk vakaya hazırlıklı olması gerektiği vurgulanırken virüsle ilgili olarak 'belli' bir seviyeye gelindiği belirtildi. 

Bugün, koronavirüsle ilgili yaşanan tüm gelişmeler şöyle:

AVRUPA’DA SON DURUM

DSÖ verilerine göre, koronavirüs nedeniyle Avrupa ve İskandinav ülkelerinde toplam 21 ülkede 19 kişi hayatını kaybetti, 779 koronavirüs vakası tespit edildi.
En çok vakanın görüldüğü İtalya'da toplam 17 kişi koronavirüs nedeni ile hayatını kaybederken, 650 koronavirüs vakası tespit edildi. Koronavirüs nedeniyle ölümlü vakanın yaşandığı bir diğer Avrupa ülkesi ise Fransa. Fransa'da biri Fransız vatandaşı olmak üzere toplam 2 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

HOLLANDA'DA İLK VAKA

Hollanda Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsünce yapılan yazılı açıklamada, Tilburg Hastanesinde karantina altına alınan bir erkekte virüse rastlandığı belirtildi. Bu vaka Hollanda'nın ilk koronavirüs vakası oldu.

LİTVANYA’DA İLK VAKA

Litvanya, ilk yeni tip koronavirüs vakasını doğruladı. Virüsün görüldüğü kişinin geçen hafta İtalya'nın Verona kentinden gelen bir kadın olduğu belirtildi. 

İRAN’DA 4 MİLLETVEKİLİNDE DAHA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

İran'da 4 milletvekilinde daha koronavirüs tespit edildi. İran Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Muhammed Ali Vekili, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2 milletvekilinin Koronavirüs'e yakalanmasının ardından Meclisteki 30 vekile virüs testi yapıldığını belirtti. Söz konusu milletvekillerinin isimlerini açıklamayan Vekili, "Koronavirüs testlerinin sonucuna göre, Meclisteki 30 meslektaşımızdan şu ana kadar 4'ünün testi pozitif çıktı" ifadelerini kullandı.

MOĞOLİSTAN DEVLET BAŞKANI KARANTİNAYA ALINDI

Moğolistan Devlet Başkanı Khaltmaagiin Battulga’nın Çin’e yaptığı ziyaretin ardından ülkesinde koronavirüs şüphesiyle karantina altına alındığı açıklandı.

YENİ ZELANDA’DA İLK VAKA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede kısa zaman önce İran'dan gelmiş bir vatandaşta koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. 

SAHRA ALTI AFRİKA'DA İLK VAKA 

Nijerya Sağlık Bakanlığı ülkede ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıkladı. Nijerya'da görülen virüs Sahra Altı Afrika'dadaki ilk vaka oldu.

SİVAS'TA KORONAVİRÜS ŞÜPHESİ!

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde çobanlık yapan Afganistan uyruklu Abdul Mutalep Bazari (21); koronavirüs şüphesi ile hastanede gözlam altına alındı.

Olay, dün saat 22.00 sıralarında ilçeye bağlı Merkezhüyük köyünde yaşandı. Afganıstan uyruklu Abdul Mutalep Bazari, çoban olarak çalışmak için 15 Şubat'ta İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. 7 gün önce Şarkışla ilçesine gelen Bazari, 3 gün ilçeye bağlı Cemel beldesinde kaldıktan sonra çobanlık yapmak için dün Merkezhüyük köyüne gitti. Köye gittikten bir süre sonra rahatsızlanan Abdul Mutalep Bazari, yüksek ateş şikayetiyle Şarkışla Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Hastanede yapılan ilk kontrolünün ardından Bazari, koronavirüs şüphesi ile gözlem altına alındı.,

Bazari'nin hastanedeki tedavisi devam ederken, alınan kan örneği incelenmek üzere Ankara'ya gönderildi. Yapılan tahlilin ardından Bazari'nin virüs taşıyıp taşımadığı belirlenecek.

Bu arada hastanede vatandaşların ve çalışanların da maske taktıkları görüldü.