Koronavirüs salgını sürecinde kadına yönelik erkek şiddeti yüzde 27,8 arttı

Koronavirüs salgını sürecinde kadına yönelik erkek şiddeti yüzde 27,8 arttı

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de koronavirüs salgını sürecince kadına yönelik erkek şiddeti yüzde 27,8 arttı.

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Cezaların yetersizliği ve yasaların uygulanmaması fail erkekleri cesaretlendiriyor. Covid-19 nedeniyle ‘evde kal’ sürecinin kadına yönelik erkek şiddetini artırdığını gösteriyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin 3-8 Nisan tarihlerinde 28 kentte yaşayan bin 873 kadının katılımı ile yapmış olduğu araştırma ülke tablosunu ortaya koyuyor: Kadına yönelik erkek şiddeti, pandemi sürecinde yüzde 27,8’lik bir artış gösterdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ise yayımlanan “COVID-19 kadınlara yönelik şiddetin sonlandırılması” başlıklı bir rapor, herkes için zor geçen karantina dönemini kadın ve çocukların daha da ağır yaşadığını gösteriyor. BM, pandemi döneminde hükümetlere önerilerini şöyle sıralıyor:

- Ulusal eylem planlarına, kadına yönelik şiddete karşı önlemleri dahil edip, ek kaynak ayrılmalı.

- Şiddete uğrayan kadınlara yönelik hizmetler, zorunlu hizmetler olarak tanımlanmalı.

- Sığınakların kapasitesi artırılmalı; boş oteller veya kullanılmayan eğitim tesisleri gibi yerler yeniden düzenlenerek bu amaçla kullanıma yönlendirilmeli.

- Polis ve mahkemelerin farkındalığı artırılmalı ve şiddete uğrayan kadınların nasıl korunacağı, nasıl destek sunulacağı konusunda eğitim sağlanmalı.

‘KARANTİNA ŞİDDETİ TETİKLİYOR’

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin araştırmasına göre;

- ‘Karantina süreci kadına ve çocuğa şiddeti tetikliyor mu?’ sorusuna yüzde 45,9’u evet; yüzde 36,9’u kısmen; yüzde 17,2’si hayır şeklinde yanıt verdi.

- ‘Karantina süreci içerisinde hangisine maruz kaldınız?’ sorusuna yüzde 23,7’si psikolojik, yüzde 10,3’ü ekonomik, yüzde 4,8’i dijital, yüzde 1,7’si fiziksel, yüzde 1,4’ü cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti.

- Kim/Kimler tarafından şiddete maruz kaldınız?’ sorusuna yüzde 32’si eş, yüzde 15,4’ü baba, yüzde 14,8’i erkek kardeş, yüzde 11,6’sı anne, yüzde 7,5’i kız kardeş/abla, yüzde 7,1’i erkek arkadaş/flört, yüzde 7,1’i akraba/tanıdık, yüzde 4,5’i oğul cevabını verdi.

- Karantina süreci öncesinde hane içerisinde herhangi bir şiddete maruz kaldınız mı? sorusuna ise yüzde 84,8’i hayır, yüzde 15,2’si evet şeklinde yanıt verdi.

DAHA FAZLA