Koronavirüs 'pandemi' ilan edildi!

Koronavirüs 'pandemi' ilan edildi!

Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs'ün artık 'pandemi' olarak tanımlanabileceğini açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs'ün artık 'pandemi' olarak tanımlanabileceğini açıkladı. Genel Direktör Ghebreysus, "Bundan dolayı Kovid-19'un bir pandemi olarak nitelendirilebileceği değerlendirmesini yaptık" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde yaptığı basın toplantısında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ghebreyesus, DSÖ'nün salgını 24 saat boyunca değerlendirdiğini ve virüsün yayılma ve şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini vurgulayarak, "Bundan dolayı Kovid-19'un bir pandemi olarak nitelendirilebileceği değerlendirmesini yaptık." diye konuştu.

PANDEMİ NEDİR?

En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.

2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

DSÖ'nün tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

- yeni bir virüs olması

- insanlara kolayca geçebilmesi

- insandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

PANDEMİ NASIL İLAN EDİLİR?

Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi DSÖ tarafından yapılıyor.

Koronavirüs, DSÖ'nün pandemi tanımındaki aşamalardan sonuncusuna geçmiş oldu.

Salgının pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.

DSÖ, koronavirüsün bugün pandemi aşamasına geçtiğini ilan etti.