Koronavirüs hastasını tutanak ile taburcu ettiler: 'Söylem ‘ücretsiz tedavi’, uygulama ‘1632 TL fatura'
Sevda Erdan Kılıç, Müşteri garantili beton yığınlarıyla baronları zengin etme amacına hizmet edildi. Sağlık sektörü ticari kar amacı güden 3-5 şirketin tekeline bırakıldı. Salgınla birlikte hastayı müşteri gören zihniyet, vatandaşın cebindeki son kuruşuna kadar göz dikti.” dedi.
13-01-2021 12:02

İleri Haber
Torbalı Devlet Hastanesi’nde yatan SGK’sız Covid-19 hastasından 1632 lira istendiği ve parası olmayan vatandaşın tutanakla hastaneden çıktığı öne sürüldü. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Sevda Erdan Kılıç, “Öve öve bitiremedikleri sağlık sistemi KOCA bir yalan çıktı” dedi.
Yerel haber sitesi torbaliguncel.com’da yer alan habere göre, İzmir’in Torbalı ilçesinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan 51 yaşındaki Kutbettin Köstekçi’nin durumu fenalaşınca Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada 3 gün yoğun bakımda kalan Köstekçi’ye iddiaya göre SGK’sız olduğu için 1632 lira fatura çıkarıldı.
Bu parayı ödeyemeyen Köstekçi, tutanak ile hastaneden taburcu oldu. Hala testi pozitif olan Köstekçi, bir yandan hastalığı nasıl yeneceğini diğer yandan da bu borcu nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü söyledi. Tutanakta borcu ödeyeceğini de taahhüt eden Köstekçi, “Benden tedaviye karşılık 1600 lira para istendi. Benim gibi SGK’sı olmayanlar parasından korkup hastaneye yatmaz ve daha fazla kişiye bu hastalığı yaysa ne olacak? Ben bu parayı ödeyemeyeceğim. Borcumun silinmesini istiyorum” dedi. Testi negatife dönmeyen Köstekçi sağlık durumu için de “Durumum çok iyi değil. Baş ağrısı beni çok zorluyor. Sık sık öksürüyorum. Hastaneye bir daha gitmeye de korkuyorum. Zaten bir ton borç çıktı. Yine borçlanmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.
MECLİS'E TAŞINDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç ise İzmir’in Torbalı İlçesi’ndeki “sağlık skandalını” Meclis gündemine taşıdı. Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
‘SÖYLEM ÜCRETSİZ TEDAVİ, UYGULAMA 1632 TL FATURA’
Sevda Erdan Kılıç, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Aslında taburcu edilmiyor, parası olmadığı için hem de daha iyileşmeden tutanak tutularak hastaneden kovuluyor. Yani hastaneden ancak tutanakla çıkabiliyor. Hastane Kutbettin Köstekçi’ye SGK’sız olduğu için 1.632 TL fatura çıkarıyor. Bu mudur sizin sosyal devlet anlayışınız, sağlık anlayışınız, vatandaşının yanında olma anlayışınız? Söylemlerinizin yaptıklarınızla, uygulamalarınızla uyuşmadığını bu olayda bir kez daha gördük. Söylem ‘ücretsiz tedavi’; uygulama ‘1.632 TL fatura.’
AKP iktidarı pandeminin başladığı tarihten beri ne söylüyor? ‘Özel hastanelerde bile korona virüs tedavisi ücretsiz!’ demiyor mu? Diyor, ancak durumun böyle olmadığını, bırakın özel hastaneyi devlet hastanesinde bile korona tedavisinin ücretli olduğunu Torbalı’daki bu olay ortaya koymaktadır. ‘Korona virüs tedavisi ücretsiz’ diyerek milleti kandırmayı bırakın da gerçekleri söyleyin artık.”
‘HASTALIK YAYILIRSA SORUMLUSU KİM?’
Hala testi pozitif olan Köstekçi’nin, bir yandan hastalığı nasıl yeneceğini diğer yandan da bu borcu nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü ifade eden Sevda Erdan Kılıç, şu hususları belirtti:
“Sağlık Bakanına ve bakanlığın bürokratlarına şunu sormak istiyorum: Kutbettin Köstekçi gibi SGK’sı olmayan hastalar parasından korkup hastaneye yatmaz ve daha fazla kişiye bu hastalığı bulaştırırsa bunun sorumlusu kim olur? Yazık değil mi bu millete? Ülkemizde bu kadar mı ucuz vatandaşın sağlığı? Hastaneden çıktıktan sonra baş ağrısının kendisini çok zorladığını, sık sık öksürdüğünü, ancak parası olmadığı için hastaneye bir daha gitmeye korktuğunu belirten Köstekçi, bu parayı ödeyemeyeceğini de söylüyor. Bu nedenle, korona tedavisinin ‘ücretsiz’ olduğunu söyleyen AKP iktidarının, bu olay ve bundan sonra oluşabilecek vakalarla ilgili gereğini yapmasını bekliyoruz.”
‘KOCA’ BİR YALAN ÇIKTI’
Sevda Erdan Kılıç, AKP iktidarının her alanda olduğu gibi sağlık alanında da “baltayı taşa vurduğunu” ifade ederek, “Sağlık gibi hayati önem taşıyan bir sektörü ticarethane mantığıyla yönetmeye çalışarak hem toplum sağlığını hem de sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden geldi. Müşteri garantili beton yığınlarıyla baronları zengin etme amacına hizmet edildi. Sağlık sektörü ticari kar amacı güden 3-5 şirketin tekeline bırakıldı. Salgınla birlikte hastayı müşteri gören zihniyet, vatandaşın cebindeki son kuruşuna kadar göz dikti.” dedi.
Sevda Erdan Kılıç, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:
“Halka sürekli yalan söyleyerek salgını sosyal medyadan algılarla yönetebileceğini sananlar bu dönemde çok yanıldı. Vaka sayılarını bilerek yanlış vererek toplum sağlığını riske atan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı konusunda da vatandaşı aldatmaktan geri durmadı. 11 Aralık 2020 tarihinde geleceği açıklanan aşı hala ortada yok. Ancak 25 bin Biontech aşısının ülkeye giriş yaptığı ve AKP’ye yakın çevrelerce aşıların uygulandığı iddialarının doğru olduğunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından anlıyoruz. Halka acı reçeteyi reva görenler; aşı konusunda kendilerine ve çevrelerine Alman malı, halka ise Çin malı aşıyı reva gördü.”
İLGİLİ HABERLER
Resmi verilere göre son 24 saatte 134 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 137 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 103 yeni vaka tespit edildi.
26-01-2021 20:02

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 134 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 103 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 681.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 25 bin 344'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 442 bin 350'ye yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 791.
DSÖ'den ülkelere aşı çağrısı: 'Sağlık çalışanlarına ve yaşlılara yılın ilk 100 gününde aşı yapılmalı '
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüm ülkelere yılın ilk 100 gününde sağlık çalışanlarını ve yaşlıları koronavirüse karşı aşılama çağrısında bulundu.
26-01-2021 10:10

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve aşılara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Bu hafta dünya genelinde 100 milyon koronavirüs vakasına ulaşılmasının beklediğini kaydeden Ghebreyesus, "Yayılımı durdurmak ve hayat kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Umutlu olmalıyız ve harekete geçmeliyiz. Sağlık çalışanlarına ve yaşlılara yılın ilk 100 günü içinde tüm ülkelerde aşılama yapılmasını talep ettim" ifadelerini kullandı.
Fiziksel mesafeye uymak, kalabalıktan kaçınmak, maske takmak gibi tedbirleri hatırlatan Ghebreyesus, "Bunu duymaktan bıkmış olabilirsiniz. Bunu yapmaktan bıkmış olabilirsiniz. Fakat bu virüs bizden bıkmış değil. Lütfen, kendiniz ve diğerleri için üzerinize düşeni yapın" dedi.
Koronavirüs aşılarına eşit erişim sağlanmaması halinde dünyanın feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde durduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, bu durumun ekonomik bir başarısızlık olacağını savundu.
Genel Direktör Ghebreyesus, “Uluslararası çalışma örgütünden yeni bir rapor, koronavirüs salgınının küresel işgücü piyasası üzerindeki etkisini analiz ediyor. Geçen yıl küresel çalışma saatlerinin yüzde 8,8'inin kaybedildiğini ve bunun küresel işgücü gelirinde 3,7 trilyon dolara eşdeğer bir düşüşle sonuçlandığını tespit etti. Uluslararası Ticaret Odası Araştırma Vakfı tarafından yaptırılan çalışmada, koronavirüsün aşı değeri için güçlü bir ekonomik örnek teşkil ettiği bulundu. Aşı milliyetçiliğinin dünya ekonomisine 9,2 trilyon dolara mal olabileceğini ve bunun neredeyse yarısının en zengin ekonomilerde yapılacağını buldu” diye konuştu.
'ZENGİN ÜLKELER AŞI YAPIYOR, AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER İZLİYOR'
Koronavirüs salgınını her yerde sona erdirene kadar, hiçbir yerde sona erdiremeyeceklerini vurgulayan Ghebreyesus, "Zengin ülkeler aşı yaparken, dünyanın en az gelişmiş ülkeleri bunu izliyor. Her geçen gün ülkeler arasındaki uçurum daha da büyüyor. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile konuştum ve çarşamba günü Afrika Birliği Sağlık Bakanları ve Maliye Bakanları ile konuşacağım. Onlara Afrika'da koronavirüs aşılarının yaygınlaşmasını hızlandırmak, hayat kurtarmak ve ekonomilerini yoluna koymak için elimizden gelen her şeyi yaptığımızı söyleyeceğim. Dünyanın geri kalanı da sorumluluk almalı" ifadelerini kullandı.
Resmi verilere göre son 24 saatte 137 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 137 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 642 yeni vaka tespit edildi.
25-01-2021 19:31

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 137 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 642 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 671.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 25 bin 210'a, toplam vaka sayısı 2 milyon 435 bin 247'ye yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 808.
TTB aşılama ile ilgili mevcut bilgileri Sağlık Bakanlığı'ndan talep etti
TTB’den yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı'na gönderilen yazıda bugüne kadar bakanlık tarafından yapılan aşılama sayısının, aşılama organizasyonunda varsa yaşanan sıkıntıların, aşılama yapılan grupların ve aşı yapılan kişilerde ortaya çıkan beklenmeyen yan etkilerin TTB ile paylaşılması talep edilmiştir” denildi.
25-01-2021 15:58

İleri Haber
TTB, Covid-19 aşılamasıyla ile ilgili mevcut bilgileri Sağlık Bakanlığı’ndan talep etti. TTB’nin talep yazısında, aşılama uygulamasında aksaklıklar yaşandığı veya aşı uygulaması sonrası bazı belirtilerin ortaya çıktığı bilgisinin kendilerine ulaştığı kaydedildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında aşılama aşamasına geçilirken, uygulamalar ve aşının etkilerine dair tartışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı'na karşı oluşan güvensizliğin aşı uygulamalarına da yansımaması için aşı programının, aşılamalarda yaşanan aksaklıkların ve yan etkilerin toplumla sürekli paylaşılmasının önemine değinen Türk Tabipleri Birliği (TTB), aşılamayla ilgili mevcut bilgilerin paylaşılması için Bakanlığa yazı gönderdi.
TTB’den yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı'na gönderilen yazıda bugüne kadar bakanlık tarafından yapılan aşılama sayısının, aşılama organizasyonunda varsa yaşanan sıkıntıların, aşılama yapılan grupların ve aşı yapılan kişilerde ortaya çıkan beklenmeyen yan etkilerin TTB ile paylaşılması talep edilmiştir” denildi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı imzasıyla Bakanlığa gönderilen yazıda ise aşılama uygulamasında aksaklıklar yaşandığı veya aşı uygulaması sonrası bazı belirtilerin ortaya çıktığı bilgisinin kendilerine ulaştığı kaydedildi.
Türkiye'nin aşı haritası erişime açıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hafta sonu açıkladığı aşı haritası erişime açıldı. Buna göre Türkiye'nin günlük aşı tablosu Sağlık Bakanlığı'nın 'COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu' üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor.
25-01-2021 08:29

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılama süreci devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Türkiye'de iller bazında aşı dağılımını görebilirsiniz" diyerek söz ettiği aşı haritası 25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla yurttaşların erişimine açıldı.
Türkiye'deki 81 ilde ilde aşılananların sayısı covid19asi.saglik.gov.tr sitesi üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor. İllere göre aşı dağılımı 10 dakikada bir güncelleniyor.
Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "1.200.000’den fazla kişi şu ana kadar aşı oldu. Türkiye’de iller bazında aşı dağılımını görebilirsiniz. Pazartesi gününden itibaren bunu canlı olarak takip edebileceksiniz. En çok sağlık çalışanımızın bulunduğu İstanbul’da 224.000’den fazla kişi aşı oldu" demişti.
Resmi verilere göre 140 kişi daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 140 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 277 vaka tespit edildi.
24-01-2021 19:20

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük yeni tip koronavirüs (Covid-19) verilerine göre, son 24 saatte 140 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 277 vaka tespit edildi. Verilerde 'hasta' sayısı 684, iyileşen sayısı ise 5 bin 860 olarak kaydedildi.
Hayatını kaybedenlerin sayısı, 25 bin 73'e, toplam vaka sayısı ise 2 milyon 429 bin 605'e yükseldi. İyileşenlerin sayısı ise 2 milyon 307 bin 721 oldu. Ağır hasta sayısı ise bin 905 olarak belirtildi.
Verilerde, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,8, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 31,2 olarak ifade edilirken, hastalarda zatürre oranı yüzde 5,1 olarak bildirildi.