Koronavirüs hastasını tutanak ile taburcu ettiler: 'Söylem ‘ücretsiz tedavi’, uygulama ‘1632 TL fatura'

Koronavirüs hastasını tutanak ile taburcu ettiler: 'Söylem ‘ücretsiz tedavi’, uygulama ‘1632 TL fatura'

Sevda Erdan Kılıç, Müşteri garantili beton yığınlarıyla baronları zengin etme amacına hizmet edildi. Sağlık sektörü ticari kar amacı güden 3-5 şirketin tekeline bırakıldı. Salgınla birlikte hastayı müşteri gören zihniyet, vatandaşın cebindeki son kuruşuna kadar göz dikti.” dedi.

İleri Haber

Torbalı Devlet Hastanesi’nde yatan SGK’sız Covid-19 hastasından 1632 lira istendiği ve parası olmayan vatandaşın tutanakla hastaneden çıktığı öne sürüldü. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Sevda Erdan Kılıç, “Öve öve bitiremedikleri sağlık sistemi KOCA bir yalan çıktı” dedi.

Yerel haber sitesi torbaliguncel.com’da yer alan habere göre, İzmir’in Torbalı ilçesinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan 51 yaşındaki Kutbettin Köstekçi’nin durumu fenalaşınca Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada 3 gün yoğun bakımda kalan Köstekçi’ye iddiaya göre SGK’sız olduğu için 1632 lira fatura çıkarıldı.

Bu parayı ödeyemeyen Köstekçi, tutanak ile hastaneden taburcu oldu. Hala testi pozitif olan Köstekçi, bir yandan hastalığı nasıl yeneceğini diğer yandan da bu borcu nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü söyledi. Tutanakta borcu ödeyeceğini de taahhüt eden Köstekçi, “Benden tedaviye karşılık 1600 lira para istendi. Benim gibi SGK’sı olmayanlar parasından korkup hastaneye yatmaz ve daha fazla kişiye bu hastalığı yaysa ne olacak? Ben bu parayı ödeyemeyeceğim. Borcumun silinmesini istiyorum” dedi. Testi negatife dönmeyen Köstekçi sağlık durumu için de “Durumum çok iyi değil. Baş ağrısı beni çok zorluyor. Sık sık öksürüyorum. Hastaneye bir daha gitmeye de korkuyorum. Zaten bir ton borç çıktı. Yine borçlanmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

MECLİS'E TAŞINDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç ise İzmir’in Torbalı İlçesi’ndeki “sağlık skandalını” Meclis gündemine taşıdı.  Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. 

‘SÖYLEM ÜCRETSİZ TEDAVİ, UYGULAMA 1632 TL FATURA’

Sevda Erdan Kılıç, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Aslında taburcu edilmiyor, parası olmadığı için hem de daha iyileşmeden tutanak tutularak hastaneden kovuluyor. Yani hastaneden ancak tutanakla çıkabiliyor. Hastane Kutbettin Köstekçi’ye SGK’sız olduğu için 1.632 TL fatura çıkarıyor. Bu mudur sizin sosyal devlet anlayışınız, sağlık anlayışınız, vatandaşının yanında olma anlayışınız? Söylemlerinizin yaptıklarınızla, uygulamalarınızla uyuşmadığını bu olayda bir kez daha gördük. Söylem ‘ücretsiz tedavi’; uygulama ‘1.632 TL fatura.’ 

AKP iktidarı pandeminin başladığı tarihten beri ne söylüyor? ‘Özel hastanelerde bile korona virüs tedavisi ücretsiz!’ demiyor mu? Diyor, ancak durumun böyle olmadığını, bırakın özel hastaneyi devlet hastanesinde bile korona tedavisinin ücretli olduğunu Torbalı’daki bu olay ortaya koymaktadır. ‘Korona virüs tedavisi ücretsiz’ diyerek milleti kandırmayı bırakın da gerçekleri söyleyin artık.”

‘HASTALIK YAYILIRSA SORUMLUSU KİM?’

Hala testi pozitif olan Köstekçi’nin, bir yandan hastalığı nasıl yeneceğini diğer yandan da bu borcu nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü ifade eden Sevda Erdan Kılıç, şu hususları belirtti:

“Sağlık Bakanına ve bakanlığın bürokratlarına şunu sormak istiyorum: Kutbettin Köstekçi gibi SGK’sı olmayan hastalar parasından korkup hastaneye yatmaz ve daha fazla kişiye bu hastalığı bulaştırırsa bunun sorumlusu kim olur? Yazık değil mi bu millete? Ülkemizde bu kadar mı ucuz vatandaşın sağlığı? Hastaneden çıktıktan sonra baş ağrısının kendisini çok zorladığını, sık sık öksürdüğünü, ancak parası olmadığı için hastaneye bir daha gitmeye korktuğunu belirten Köstekçi, bu parayı ödeyemeyeceğini de söylüyor. Bu nedenle, korona tedavisinin ‘ücretsiz’ olduğunu söyleyen AKP iktidarının, bu olay ve bundan sonra oluşabilecek vakalarla ilgili gereğini yapmasını bekliyoruz.”

‘KOCA’ BİR YALAN ÇIKTI’

Sevda Erdan Kılıç, AKP iktidarının her alanda olduğu gibi sağlık alanında da “baltayı taşa vurduğunu” ifade ederek, “Sağlık gibi hayati önem taşıyan bir sektörü ticarethane mantığıyla yönetmeye çalışarak hem toplum sağlığını hem de sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden geldi. Müşteri garantili beton yığınlarıyla baronları zengin etme amacına hizmet edildi. Sağlık sektörü ticari kar amacı güden 3-5 şirketin tekeline bırakıldı. Salgınla birlikte hastayı müşteri gören zihniyet, vatandaşın cebindeki son kuruşuna kadar göz dikti.” dedi.

Sevda Erdan Kılıç, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

“Halka sürekli yalan söyleyerek salgını sosyal medyadan algılarla yönetebileceğini sananlar bu dönemde çok yanıldı. Vaka sayılarını bilerek yanlış vererek toplum sağlığını riske atan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı konusunda da vatandaşı aldatmaktan geri durmadı. 11 Aralık 2020 tarihinde geleceği açıklanan aşı hala ortada yok. Ancak 25 bin Biontech aşısının ülkeye giriş yaptığı ve AKP’ye yakın çevrelerce aşıların uygulandığı iddialarının doğru olduğunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından anlıyoruz. Halka acı reçeteyi reva görenler; aşı konusunda kendilerine ve çevrelerine Alman malı, halka ise Çin malı aşıyı reva gördü.”

DAHA FAZLA