Koronavirüs hakkında ilk uyarıları yapan Çinli doktor Li Venliang yaşamını yitirdi

Koronavirüs hakkında ilk uyarıları yapan Çinli doktor Li Venliang yaşamını yitirdi

Çin'in Vuhan bölgesinde başlayan koronavirüs salgını ile ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede kendisi de virüsü kapan doktor Li Venliang'ın öldüğü duyuruldu

Çin Devlet Televizyonu ve Dünya Sağlık Örgütü, Cumartesi günü koronavirüse yakalandığını duyuran Li Venliang'ın virüs sonucu bugün öldüğünü duyururken,Doktor Li'nin ölümü ile ilgili çelişkili haberler çıkmış, buna karşın Vuhan Merkez Hastanesi de sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, doktorun durumunun kritik olduğunu ve hayatının kurtarılması için çaba harcandığını kaydetmişti.

Çin'den İngilizce yayın yapan People's Daily, doktorun Cuma günü yerel saatle 02:58'de (TSİ Perşembe 21.58) öldüğünü duyurdu.

34 yaşındaki doktorun öldüğüne dair ilk haber Çin medyası tarafından Perşembe günü yerel saatle 21:30'da duyurulmuş, haber Çin sosyal medya platformu Weibo'da büyük yankı bulmuştu.

Ancak daha sonra doktorun durumunun kritik olduğu ve tedavi gördüğüne dair açıklamalar yapıldı.

ÖLÜMÜ TEPKİLERE YOL AÇTI

Dr. Li, virüsü Vuhan'da çalıştığı hastanedeki diğer hastalardan kapmıştı. Aralık ayında diğer doktorlarla bir mesaj paylaşan Venliang, virüsün daha önce salgına yol açan SARS virüsüne benzediğini söylemişti. BBC'de yer alan habere göre, bunun üzerine polis tarafından "yanlış yorumlar yapmaması" konusunda uyarılmış ve söylenti yaymakla suçlanmıştı.

Ölümünün ardından, Çin'de kullanılan sosyal medya sitesi Weibo'daki yas paylaşımları kısa süre sonra öfke dolu paylaşımlara dönüştü. Ülkedeki yolsuzlukla mücadele birimi, konuyla ilgili bir soruşturma yürütüldüğünü duyurdu. Weibo'da en fazla paylaşılan etiketler "Vuhan hükümeti Dr. Li Venliang'a bir özür borçlu" ve "İfade özgürlüğümüzü istiyoruz" oldu.