Koronavirüs günlerinde çocuklarınız için yaratıcı ve hayal gücü geliştirici 10 kitap

Koronavirüs günlerinde çocuklarınız için yaratıcı ve hayal gücü geliştirici 10 kitap

Koronavirüs etkisiyle, çocuklarımız için ev içi etkinliklere daha fazla zaman ayırmamız gerekiyor. Bu zaman dilimlerini destekleyecek ve okul öncesi yaş grubu çocuklarının sosyal- duygusal gelişimlerine katkıda bulunacak 10 kitabı sizler için derledik.

İleri Kitap

Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren yeni tip koronavirüs, işimizi, sosyal yaşantılarımızı ve elbette ki tüm bunlardan bağımsız olmamakla birlikte çocuklarımızın da yaşantısını etkilemektedir. Çocuklar, olayları ve durumları yetişkinlerin algıladığı düzeyde algılayamamakla birlikte, tüm bunlara farklı farklı bakış açılarıyla yaklaşırlar. Onlara pedagojik anlamla durumun açıklamasının yapılması ise bir noktada yeterli gelmeyebilir. Çünkü bu gibi durumlarda rutinleri bozulur, alışkanlıkları değişmek zorunda kalabilir ve kısıtlanmış hissedebilirler. İşte tam bu noktada onların fiziksel sağlığını korumaya çalışırken, duygusal ve sosyal gelişimlerini de gözetmek ebeveynlerin en dikkat etmesi gereken noktalardan biridir. Çocuklarımızla birlikte “ev içi etkinlik” diye tabir ettiğimiz birçok şey yapılabilir. Oyunlar, dramalar, sanat etkinlikleri, izleme ve yordama çalışmaları… Çocukların kendi bireysel farklılıkları ve imkanları dahilinde birçok etkinlik. Ve unutulmaması gereken en önemli şey, çocuklar yaratıcıdır! Her türlü olağanüstü ve olağandışı durumda bile biz yetişkinlerin aklına gelmeyen birçok fikirle bizlerin karşısına çıkabilirler. Ve evet, onlar dışarı çıkmadığı zamanlarda, kapalı alanlarda hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını sınırsızca uygulayabilirler.

Yetişkinler ve ebeveynler olarak, yukarıda bahsettiğimiz, çocukların sosyal ve duygusal anlamla gelişimlerini destekleyecek, onların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirecek bir kitap listesini sizlerle paylaşıyoruz.  Bu listeye ek birçok kitap olmakla birlikte, çocuklarınızla birlikte okuyabilir, etkinliklerini yapabilir; bu zor süreçte çocuğunuzla birlikte kendi hikayelerinizi yazabilirsiniz.

Sağlıklı ve hayal dolu günler dileriz.

1. Boşluk

Julia hiç hoşuna gitmeyen bir boşluktan şikayetçidir.

Bu boşluğu doldurup yok etmek için çok çeşitli yollar dener.

Peki başarılı olabilecek midir?

Hayat rastlantılarla doludur. Ayrıca kayıplarla da doludur.

Bazen önemsiz kayıplardır bunlar, bir kalem ya da kâğıt parçası kaybetmek gibi.

Ancak başka kayıplar vardır ki, sevdiğin birini, sağlığını ya da işini gücünü kaybetmek gibi, işte onlar önemlidir.

BOŞLUK, iyileşebilme, zorlukların üstesinden gelebilme gücümüzü ve hayattaki amacımızı bulmayı öğreten bir hikayedir.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Anna Llenas, Çev. Sanem Öge, Nesin Yayınevi, , Okul Öncesi Yaş Grubu.

2. Öpücük Ne Renktir?

Renklerin anlamı ve duygular üzerindeki etkisini çocuksu bir coşkuyla anlatan, enerji dolu bir kitap! İspanyol yazar Rocio Bonilla'nın yazıp resimlediği bu özgün eser, şiirsel anlatımı ve benzersiz desenleriyle her yaştan okuru etkileyecek nitelikte. Resim yapmayı çok seven bir kız çocuğunun, "Öpücük ne renktir?" sorusunun peşine takılan okur, renklerden tatlara, duygulardan hayvanlara uzanan eğlenceli bir yolculuğa çıkıyor. İnsanların ruh hallerinin, duygularının ve hatta öpücüğün bile çeşit çeşit renklerinin olabileceğini vurguluyor. İspanya'da 2016 Yılın En İyi Kitaplaşan Çocuk ve Gençlik Kitapları'nda ilk üçte yer alan bu eşsiz kitap, soruların ve düşünmenin de neşeli ve renkli olabileceğini anımsatıyor. Çocuklarla birlikte hayal kurmak, nitelikli zaman geçirmek için vazgeçilmez bir başucu kitabı.

Küçücük bir çocuk, kırmızı uğurböceklerini, mavi gökyüzünü ve sarı muzları nasıl resimleyeceğini çok iyi biliyor. Penguenlerin, gorillerin ve hatta havai fişeklerin resmini yaparken bin bir çeşit renk kullanıyor. O da ne! Öpücüğün resmini hiç yapmamış... Peki, ya öpücük ne renktir?..

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:  Rocio Bonilla, Çev. Müren Beykan, Günışığı Kitaplığı, Okul Öncesi Yaş Grubu.

3. Bu Kitabın Ortasında Duvar Var


Bir varmış, bir yokmuş. Bir zamanlar, resimli bir çocuk kitabının içinde herkes bir taraftan öteki tarafa gezip dolaşırmış. Ve hepsi çok mutluymuş... Sonra bir gün, biri kitabın ortasına bir duvar örmüş. Artık hiçbiri bir taraftan öteki tarafa koşturup duramaz olmuş. Kimse bu durumdan mutlu değilmiş, bir kişi dışında... Küçük bir şövalye. O, kitabın ortasındaki duvarı çok sevmiş. Kendi bulunduğu tarafın güvenli, öteki tarafın ise tehlikeli olduğunu düşünüyormuş. Ama zamanla anlaşılmış ki durum pek de öyle değil. Peki şimdi ne olacak? Küçük şövalye oradan nasıl kurtulacak? Duvarın diğer tarafındanki dev düşündüğü kadar tehlikeli olmayabilir mi?

Ünlü çocuk yazarı Jon Agee’den, çocuklara önyargıların ne kadar aldatıcı olabileceğini gösteren basit ama büyülü bir kitap.

“YILIN EN İYİ ÇOCUK KİTABI” Seçkilerinde - Boston Globe  Chicago Tribune  Publishers Weekly New York Times Book Review -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Jon Agee, Emre Ülgen Dal, Domingo Yayınevi, Okul Öncesi Yaş Grubu.

4.  Eyvah Kim Oldum Ben?

Günün ilk ışıklarıyla uyanan kahramanımız Kalben’in bahçedeki limonları toplaması gerekiyordu. Ama limon ağacı kocaman, Kalben küçücüktü. Bütün limonları toplamak ne kadar da güçtü! Hayallere dalan Kalben düşünüp duruyordu, şarkılar söyleyen bir kuş ya da rüzgârda süzülen bir bulut olsa daha mı mutlu olurdu?

Kısa sürede çok sevilen ve kırılan kalbiyle tanıdığımız Kalben, bu öyküde yapması gereken işlerden yakınmaktadır ve başka biri olmanın hayaliyle düş dünyasında renkli bir yolculuğa çıkar. Yetenekli yazar-çizer Elif Yemenici’nin detaylı çizimleri, sizi ferah bir sahil kasabasına götürecek. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Elif Yemenici,  Redhouse Kidz Yayınları, Okul Öncesi Yaş Grubu.

5. Ben Sandalye Değilim!

“Ben bir zürafayım! Görmüyorlar mı? Beneklerim var. Kulaklarım var.
Gözlerim var.”

Bugün küçük zürafanın ormandaki ilk günü. Ama o da ne? Herkes onu sandalye zannedip üstüne oturuyor! Küçük zürafa da onlara bir sandalye olmadığını göstermek için işe koyuluyor. Sonra bakın başına neler geliyor…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:  Ross Burach, Nurten Hatırnaz, Beyaz Balina Yayınları, Okul Öncesi Yaş Grubu.

6. Pezzettino

Pezzettino, herkesin kocaman olduğu ve cesaret isteyen, harika işler yaptığı bir dünyada yaşar. Küçüktür, bir "parçacık"tır yalnızca. "Herhalde bir başkasının parçasıyım, bir başkasına ait olmalıyım" diye düşünür ve bir gün, kime ait olduğunu öğrenmek için yola düşer.

Küçük bir çocuğun, büyük insanların dünyasındaki bütün özlemlerini derinden kavrayan bir öykü.

KÜNYE: Leo Lionni, Çev. Kemal Atakay, Elma Yayınevi, Okul Öncesi Yaş Grubu.

7. Köpekler Bale Yapmaz

Benim köpeğim farklıdır. Diğer köpeklere benzemez. Onlar gibi davranmaz.

Tuvaletten su içmez, terlikleri ısırmaz, kedileri kovalamaz.

Benim köpeğim müziği, dans etmeyi, ay ışığını sever. Dedim ya, benim köpeğim farklı, kendini köpek gibi hissetmez. Benim köpeğim kendini balerin zanneder!"

KÜNYE: Anna Kemp, Çev. Gülbin Baltacıoğlu, Pearson Longman Yayınevi, Okul Öncesi Yaş Grubu.

8. Kendi Yatağımda Uyumayacağım!

Çocuğunuz için resimli bir hikâye, sizin için ise yavrunuzun, çocuk olmanın getirdiği zorlukları aşmasına yardımcı bir rehber.

Küçük bir çocuk için anne babasından ayrılmayı gerektiren her adım endişe kaynağıdır, özellikle de onların korunaklı yataklarında değil de kendi yatağında yalnız uyumak. Anne babasının güvenli yatağında yatmaya alışmış 3 ile altı yaşları arasındaki bir çocuk, kendi yatağında yatmayı gerekli görmeyebilir, yalnız başına uyumakta zorlanabilir ve geceleri sürekli uyanarak anne babasının yatağına dönmeyi talep edebilir.

Ne Zormuş Büyümek serisinin dördüncü kitabı Kendi Yatağımda Uyumayacağım! bol resimli ve kafiyeli anlatımıyla çocuğunuzu kendi yatağında uyumaya ikna etmenize yardımcı olurken etkinlik önerileriyle bu süreçte onunla doğru iletişim kurmanızı sağlayacak.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Alberto Pellai, Turkuvaz Kitap, Okul Öncesi Yaş Grubu.

9. Krokodali

Krokodali dünyanın en iyi ressamı! Ama birazcık yardıma ihtiyacı olabilir...

Onun birlikte bir başyapıt yaratabilir misin?

Haydi kolları sıva ve elindeki kitabı eğerek, sallayarak ve ovuşturarak bu komik öyküye sen de ortak ol! Sakın unutma, Krokodali ne derse onu yapmalısın. En kötü ne mi olabilir?

Sayfayı çevir de gör!

KÜNYE: Lucy Volpin, Çev. Nil ormanlı Balpınar, Domingo Yayınevi, Okul Öncesi Yaş Grubu.

10. Nokta

"Bir nokta yap. Bakalım seni nereye götürecek."

Vashti'nin öğretmeni onu incitmeden, resim çizerek duygularını anlatabileceğini söyledi.

Ama Vashti resim yapamıyordu, o bir ressam değildi. Bunu kanıtlamak için Vashti boş bir kâğıda öfkeyle bir nokta yaptı.

"İşte!"

Bu minicik nokta Vashti'nin yeteneğini keşfetme yolculuğunun ilk adımı oldu.

Peter H. Reynolds bu minicik nokta masalıyla hepimizin içinde varolan yaratıcı gücümüzü dışa vurmamızı sağladı.

Minicik nokta bir başlangıçtır...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Peter H. Reynolds, ÇEv. Oya Alpar, Altın Kitaplar, Okul Öncesi Yaş Grubu.

DAHA FAZLA