Koronavirüs aşısı zorunlu olacak mı? Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Koronavirüs aşısı zorunlu olacak mı? Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Koca, aşıda önemli olanın “üretim yöntemi” olduğunu ifade etti. Koca, “Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 aşılarının zorunlu olup olmayacağına ilişkin “Bu konuyu Bilim Kurulu’nda ele aldık. Vardığımız sonuç şu oldu: Mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim” ifadelerini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında artış sürerken, aşı konusu da Türkiye’nin gündemine girdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen günlerde yaptığı açıklamada, 11 Aralık’tan itibaren sağlık çalışanlarından başlamak üzere aşının uygulanacağını dile getirmişti.

Bugün Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a konuşan Koca, sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aşıda önemli olanın “üretim yöntemi” olduğunu ifade eden Koca, “Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler” dedi.

Aşıda iki yöntem olduğunu, bunlardan birincisinin inaktif virüs aşıları, ikincisi mRNA yöntemiyle üretilen aşılar olduğunu söyleyen Koca, ‘inaktif yöntemle üretilen aşıların daha güvenli olduğunu’ belirtti. Koca, “Virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşıları, kısa vadede iyi sonuç verdi. Ama orta ve uzun vadede nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz” diye ekleyerek, Çin aşısının da inaktif yöntemle üretildiğini söyledi.

‘ARA RAPOR HALA AÇIKLANMADI’

Çin’le 50 milyon doz için anlaşma yapıldığını belirten Sağlık Bakanı, bu aşının ‘Faz 3’ aşamasına en erken geçen aşı olduğunu aktardı. Koca, “Faz 3’le ilgili Çin aşısının ara raporları henüz açıklanmadı. Bir hafta-on gün sonra açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

‘ZORUNLU DEĞİL AMA İKNA ETMELİYİZ’

Fahrettin Koca, aşının zorunlu olup olmayacağına ilişkin soruya da yanıt verdi. Konuyu Bilim Kurulu’nda ele aldıklarını dile getiren Koca, şöyle devam etti:

“Vardığımız sonuç şu oldu: Mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu vatandaşımıza anlatacağız. Aşının menşeine değil de yöntemine odaklanılması gerektiğini anlatacağız.”