Konya'daki cinayet sonrası TTB'den iş bırakma kararı

Konya'daki cinayet sonrası TTB'den iş bırakma kararı

TTB, 7-8 Temmuz tarihlerinde iş bırakılacağını açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Konya'da Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın Hacı Mehmet Akçay isimli kişi tarafından katledilmesinin ardından, 7-8 Temmuz tarihlerinde iş bırakma kararı alındığı kaydedildi.

TTB Genel Merkezi’nde, "Dr. Ekrem Karakaya Görevi Başında Katledildi! Öfkeliyiz! Sorumlulardan Hesap Soracağız" başlığıyla yapılan açıklamada, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hekimleri hedef alarak kullandığı "Giderlerse gitsinler" ifadeleri hatırlatıldı ve "Dün bize, 'Giderlerse gitsinler' diyenlere sesleniyoruz. Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti. Siz de sorumlusunuz" denildi.

'ÜZGÜNÜZ, ÖFKELİYİZ, SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ'

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten tarafından yapılan açıklamada, "Üzgünüz, öfkeliyiz, sorumlulardan hesap soracağız. Bugün Konya Şehir Hastanesi’nde görev yaptığı sırada tedavi ettiği hastanın silahlı saldırısı sonucunda katledilen Dr. Ekrem Karakaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz" denildi.

'TÜM UYARILAR GÖRMEZDEN GELİNDİ'

İktidarın, "şiddet sarmalının genişlemesi karşısında" defalarca uyardığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

"Sağlıkta şiddetin münferit olmadığını bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu tekrar tekrar açıkladık. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırılarının artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı sayıda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini önerdik. Ancak tüm uyarılarımı görmezden gelindi. Bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi. Bugün bu yaklaşımın yıkıcı sonucuyla yeniden karşılaştık.

'HER ANLAMIYLA TIKANAN SAĞLIK SİSTEMİNİN TÜM SORUMLULUĞU SAÇLIK ÇALIŞANLARININ OMUZLARINA YIKILIYOR'

Ülkede yaşanan şiddet iklimi bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış maalesef can güvenliğimizi de ciddi oranda tehdit eder hale gelmiştir. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık çalışanlarının omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizlerin hedef olmasına neden olmakta; sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere şiddet, ölüm, çaresizlik, umutsuzluk olarak geri dönmektedir.

'BİZE 'GİDERLERSE GİTSİNLER' DİYENLERE SESLENİYORUZ, SİZ DE SORUMLUSUNUZ'

Dün bize, ‘Giderlerse gitsinler’ diyenlere sesleniyoruz. Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti. Siz de sorumlusunuz. Doktor Ekrem Karakaya’nın katledildiği bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz. Şiddet karşısında hekimlerin, sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur. Bu sorun bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir.

'ÜLKE GENELİNDE İŞ BIRAKIYORUZ'

Biz bu konudaki sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için gücümüzü her yerde her koşulda göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. 7-8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde iş bırakıyoruz. Tüm üyelerimizle, tüm sağlık emek ve meslek örgütleriyle yarın sağlık kurumlarının ve sağlık müdürlüklerinin önünde olacağımızı tepkilerimizi haykıracağımızı ifade ediyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz." 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, 8 Mart 2022 tarihinde kadın muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulunmuş ve "Az maaş aldıkları doğrultusunda şikâyet eden doktorları bu devletin yetiştirdiğini" savunarak, "Açık konuşuyorum, açık konuşmayı severim. Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni, bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle davet ederiz. Buralar boş kalmaz merak etmeyin. Doktorluk gibi bir aziz mesleği oraya onu dayamak herhalde pek de insani değildir" ifadelerini kullanmıştı.