Konya'da 7 kişinin öldüğü ırkçı saldırıyla ilgili davada 5 kişiye tahliye

Konya'da 7 kişinin öldüğü ırkçı saldırıyla ilgili davada 5 kişiye tahliye

ANKARA – Konya’da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesine ilişkin hazırlanan iddianame Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Katliam şüphelisi olan 5 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

Konya'nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi ırkçı saikle katleden Mehmet Altun ile olayın azmettiricileri olarak yargılanan Keleş ve Çalık ailesi üyeleri hakkında hazırlanan iddianame Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianameyi kabul eden mahkeme yanı sıra tensiple birlikte fail Mehmet Altun ile akrabalıkları bulunan ve olayın azmettiricileri olarak tutuklu yargılanan Keleş ve Çalık ailesinden Veli Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ali Keleş'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Keleş ve Çalık ailelerinden 4 fail cezaevinden tahliye edilirken, Ali Keleş Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleşen ırkçı saldırı yönünden hazırlanan ve iddianamesi Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan dosya kapsamında tutuklu bulunduğu için cezaevinde tahliye edilmedi.

7 KİŞİ KATLEDİLDİ, 8 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulduğunda da failin annesi İsmahan, babası İbrahim ve eşi Zehra hakkında da tahliye kararı verilmişti. Böylece dosya kapsamında tahliye edilenlerin sayısı 8’e yükselmiş oldu. 

İddianamenin tüm eksikliklere rağmen kabul edilmesine ve kendilerinin bilgisi olmaksızın bilgilerin Anadolu Ajansı’na (AA) sızdırılmasına tepki gösteren dava avukatı Abdurrahman Karabulut, karara ilişkin yarın bir üst mahkeme olan Konya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacaklarını dile getirdi.

Karabulut, konuya ilişkin sanal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: “12 Mayıs saldırısında, 5 kişi için tutuklama ve aileye koruma talep ettik, bize 4 kişinin tahliyesi ile cevap verdiler. Cesaret alıp katliam yaptılar. Araştırılmasını istediğimiz hiçbir talep karşılanmıyor. Şu an beş kişiyi daha tahliye ettiler. Müvekkilimin yüzüne bakamıyorum.”

NE OLMUŞTU?

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi’nde yaşayan Karslı Dedeoğulları ailesinden 4’ü kadın 7 kişi 30 Temmuz’da Mehmet Altun tarafından evlerinde katledildi. Dedeoğulları ailesi katledilmeden önce ise 12 Mayıs’ta komşuları olan Keleş ve Çalık ailesi tarafından ırkçı saldırıya maruz bırakılmıştı.  

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 14 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 10'u tutuklanmıştı. Fail Mehmet Altun’un ise 5 Ağustos'ta yakalanmasıyla tutuklu sayısı 11’e yükselmişti. Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleşen ırkçı saldırı nedeniyle cezaevinde olan 2 kişi hakkında 7 Ekim'de verilen tutuklama kararı ile birlikte dosya kapsamında toplam tutuklu sayısı 13 olmuştu.

Başsavcılık tarafından hazırlanıp Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, fail hakkında, "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme" suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve "yakarak mala zarar verme" suçundan ise 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer failler Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş'in oğlu) hakkında ise "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan da 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Failin eşi Zehra, babası İbrahim, annesi İsmahan Altun hakkında “kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması” gerekçesiyle tahliyelerine karar verilmişti.