Konsolosluk önünde Yemeksepeti protestosu: 'Sendika düşmanlığından vazgeçin'

Konsolosluk önünde Yemeksepeti protestosu: 'Sendika düşmanlığından vazgeçin'

Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin iş kolu ilgili incelemesi sürerken, Nakliyat-İş Sendikası, Yemeksepeti’nin işçi ve sendika düşmanlığını Taksim'de bulunan Alman Konsolosluğu önünde protesto etti.

İleri Haber

Nakliyat-İş, Alman Delivery Hero/Yemeksepeti işvereninin yapmış olduğu işçi-sendika düşmanlığını bugün Taksim’de Almanya Konsolosluğu önünde protesto etti. Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, burada yaptığı açıklamada, “Bizim Yemeksepeti örgütlenmemiz, tüm motokurye olarak çalışan işçiler için önemli bir mücadeledir” dedi.

Alman firması Delivery Hero tarafından 2015’te satın alınan ve Türkiye genelinde 69 şehirde faaliyet gösteren 6 bin işçinin çalıştığı “Yemeksepeti”, “Bana Bi” ve “Vale”de çalışanlar, İstanbul başta olmak üzere birçok bölgede Anayasal haklarını kullanarak Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası'na üye oldu.

Yasal çoğunluk aşamasına çok yaklaşan Nakliyat-İş, örgütlenmeler hızla sürerken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yetki başvurusu için de hazırlıklarını tamamladı.

‘PATRON HUKUKSUZ BİÇİMDE İŞ KOLUNU DEĞİŞTİRDİ’

Bu aşamada Yemeksepeti patronu hile, muvazaa ve resmi evrakta sahtecilik yaparak Bakanlık kayıtlarında taşıma iş kolundaki işçilerin tamamına yakınına hukuksuz ve keyfi olarak iş yeri ve iş kolu değişikliği yaptı. Bu işlemin ardından 2 bin civarında işçinin sendika üyeliği düştü.

Bunun üzerine Nakliyat-İş, patron hakkında “TCK’nın 118. Maddesi ve Resmi Evrakta Sahtecilikle” ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE PROTESTO

Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin iş kolu ilgili incelemesi sürerken, Nakliyat-İş Sendikası, Yemeksepeti’nin işçi ve sendika düşmanlığını Taksim'de bulunan Alman Konsolosluğu önünde protesto etti.

Eyleme Sendika Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendika yöneticileri, iş yeri sendika temsilcileri katıldı. Sloganlarla başlayan eylemde Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu da bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında, Almanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Küçükosmanoğlu; “Almanya ve AB emperyalistleri bildiğimiz gibi bizim gibi ülkelerde demokrasi dersi vermektedir. Ama kendi halkı ve işçileri için göstermiş olduğu sendikalaşma hakkını, kendilerinin şirketi olan Delivery Hero’ya bağlı Yemeksepeti işçilerinin yasal hakkı olarak görmemektedir. Çünkü AB emperyalistleri işçileri daha fazla kölelik koşullarında çalıştırıp sömürmek için her türlü düzenbazlığı yapmaktadır” dedi.

Küçükosmanoğlu, Yemeksepeti işletmesinde yapılan uygulamaların yasalara göre suç, resmi evrakta sahtecilik olduğunu dile getirdi.

‘DELIVERY HERO İKİYÜZLÜ DAVRANMAKTAN VAZGEÇSİN’

Küçükosmanoğlu, “Sendikalaşma hakkı uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmış haklardandır. Biz burada Yemeksepeti’ni işçilerin anayasal haklarına saygılı olmaya çağırıyoruz. Buradan Alman tekeli olan Delivery Hero’yu da ikiyüzlü davranmaktan vazgeçmeye, işçilerin örgütlenme hakkına saygılı olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Motokurye işçilerinin insanlık dışı çalışma koşullarında çalışmak zorunda bırakıldığını da ekleyen Küçükosmanoğlu, motokuryelerin kazalar geçirdiğini, sakat kaldığını, yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Küçükosmanoğlu, “Bizim Yemeksepeti örgütlenmemiz, tüm motokurye olarak çalışan işçiler için önemli bir mücadeledir” dedi.

‘MÜCADELEMİZ İŞÇİLER SENDİKALI OLANA KADAR DEVAM EDECEK’

Yemeksepeti işverenin yaptığı usulsüz ve haksız engellemeler karşısında gelecek günlerde diğer sendikaların ve halk örgütlerinin de destek vereceği bir boykot eylemi planı hazırlığında olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu, “Mücadelemiz yurt dışında ve Türkiye’de birçok sendika ve halk örgütünün de desteğiyle devam ediyor” derken, mücadelenin Yemeksepeti işyerine sendika girene kadar ve Yemeksepeti işçileri sendikalı, DİSK’li, Nakliyat-İş’li olana kadar devam edeceğini vurguladı.

Küçükosmanoğlu ayrıca, İşverenin işçilerin karşısına bu kez de sarı sendikacılığı çıkararak gerçek örgütlenmenin ve mücadelenin önüne geçme çabası içinde olduğunu, ancak işçilerin bu oyuna gelmediğini ve gerçek örgütleri olan Nakliyat-İş Sendikası’na sahip çıktığını belirtti.

Küçükosmanoğlu açıklamasını işçi sınıfı mücadelesinin zafere ulaşana kadar, Yemeksepeti işçileri DİSK’li, Nakliyat-İş’li olana kadar devam edeceğini söyleyerek sonlandırdı.

Eylem sloganlarla son buldu.

KONSOLOSLUĞA MEKTUP

Eylem sonrası sendikamız tarafından hazırlanan, Yemeksepeti/Delivery Hero’nun işçi ve sendika düşmanı tutumlarının protesto edildiği bir mektup, Küçükosmanoğlu tarafından Almanya Konsolosluğu yetkililerine iletildi.