Kongre baskını ardından Trump'tan kendine özel af çıkarma hazırlığı

Kongre baskını ardından Trump'tan kendine özel af çıkarma hazırlığı

ABD başkanlık seçimlerinde hile ve usulsüzlük olduğunu iddia eden Trump'ın, Kongre baskınından sonra kendisine özel af çıkaracağı öne sürüldü.

Donald Trump destekçilerinin ABD Kongresi’ni basmasının ardından, Trump’ın görevi bırakmadan önce Başkanlık özel affını kendisine çıkarma hazırlığında olduğu öne sürüldü. New York Times gazetesine konuşan hukuk uzmanları, böyle olası bir uygulamanın sonraki başkanlar ve adalet sistemi için tehlikeli bir emsal teşkil edeceği uyarısında bulundu.

New York Times’in, konu hakkında bilgisi olan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Trump'ın, 3 Kasım başkanlık seçimlerinden sonra danışmanlarıyla kendisi için "özel af" çıkarması durumunda yasal ve siyasi sonuçlarının ne olacağını değerlendirdiği belirtildi.

Haberde, Trump'ın kendisine özel af çıkarma konusunu, 5 Ocak’ta Georgia’da yapılan Senato seçimleri için eyalet sekreterini arayarak ‘sonuçları kendi lehine çevrilmesi’ adımı atması çağrısı ile 6 Ocak’ta destekçilerinin Kongreyi basma olayından sorumlu tutularak yargılanması gerektiği tartışmalarından sonra gündeme getirip getirmediğinin ise net olmadığı kaydedildi.

‘TEHLİKELİ BİR EMSAL OLUR’

Hukuk uzmanları, daha önce hiçbir ABD başkanının kendisi için "özel af kararnamesi" imzalamadığını vurgulayarak, böyle olası bir uygulamanın sonraki başkanlar ve adalet sistemi için tehlikeli bir emsal teşkil edeceği uyarısında bulundu.

'EYALET SUÇLAMALARINI KAPSAMIYOR'

Trump'ın kendisi için çıkaracağı özel affın mahkemeler tarafından tanınıp tanınmayacağının belli olmadığını vurgulayan uzmanlar, söz konusu başkanlık özel affının sadece federal suçlamaları kapsadığı, eyalet bazındaki suçlamaları ise içermediğine vurgu yaptı.

Biden hükümetinin ailesi hakkında soruşturma açabileceği endişesiyle çocukları Donald Jr., Eric ve Ivanka ile damadı Jared Kushner için de özel af çıkarabileceğini gündeme getiren Trump, şimdiye kadar 89’u kendisi ile bağlantılı kişiler olmak üzere 94 "özel af" çıkarmıştı.