KONDA'dan toplumsal cinsiyet raporu: Erkekler ev işlerini kadınlara yıkıyor

KONDA'dan toplumsal cinsiyet raporu: Erkekler ev işlerini kadınlara yıkıyor

KONDA'nın hazırladığı toplumsal cinsiyet raporuna göre, kadınlarda işsizlik erkeklere oranla daha fazla. Rapordaki veriler ayrıca, erkeklerin ev işlerini ve gıda alışverişini kadınlara yıktığını gösteriyor.

KONDA Araştırma Şirketi'nin 11 yıl içinde farklı zamanlarda toplamda 20 bine yakın kişiyle görüşülerek gerçekleştirdiği “Hayat Tarzları/Toplumsal Cinsiyet” raporuna göre, kadınların yüzde 22’si, erkeklerin ise yüzde 62’si çalışıyor. Rapora göre kadınlar daha fazla ev işi yaparken, erkekler ise ev işine neredeyse hiç zaman ayırmıyor.

11 yıl içinde farklı zamanlarda toplamda 20 bine yakın kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen üç farklı "Hayat Tarzları" araştırmasının karşılaştırmalı verilerine dayanan rapor, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini çeşitli alanlar üzerinden ortaya koyuyor.

Rapordaki bulgular özetle şöyle:

Görüşülen kişilerden yaklaşık üçte biri, kadınların kürtaj hakkını destekliyor. Kürtaja kadınlarla erkeklerin bakışı arasındaki fark oldukça önemsiz görünüyor ve destekleyen kadınlar, destekleyen erkeklerden sadece 3 puan daha fazla.

Kadınlar daha fazla ev işi yapıyor, yemeğe ve alışverişe zaman ayırmak zorunda kalıyor. Buna karşılık erkeklerin 24 saatinde ev işi ve alışveriş neredeyse görünmeyecek kadar az zaman alırken, çoğunlukla işe ve kısmen ulaşıma zaman harcıyorlar.

KADINLARIN YARIYA YAKINI HAFTASONLARI EVDE OTURUYOR

Kadınların yarıya yakını haftasonları özel bir şey yapmayıp evde oturuyor. Ev kadınlarında bu oran yüzde 60’a yaklaşıyor. Haftasonları en sık yapılan faaliyet ise aile akraba ziyareti. Diğer faaliyetleri ise genel olarak parklara veya su kenarlarına ya da alışveriş merkezlerine (AVM) gitmek oluşturuyor. Sinema da gerek kadınların, gerek erkeklerin diğer haftasonu faaliyetleri arasında yer alıyor. Kadınlar arasında haftasonları spor yapanların oranı çok düşükken, erkeklerde bu oran görece yüksektir. Özetle erkekler, haftasonlarında kadınlara kıyasla daha faaldir.

GIDA ALIŞVERİŞİ DE KADINLARIN OMUZUNDA

Evin gıda alışverişini daha çok kadınlar yapmaktadır. Özellikle evli ve 33-48 yaş arasındaki kadınlar arasında gıda alışverişini yapan diğer demografik gruplara kıyasla daha çoktur. Erkekler evde yemek yapmama eğilimi göstermelerine karşılık gıda alışverişi konusunda daha aktif görünmektedir. Ancak yine de gıda alışverişinin de kadınların omzunda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

ERKEKLER EV İŞLERİNİ KADINLARA YIKIYOR

Kadınlarla erkeklerin rol dağılımlarında aslında şaşırtıcı, beklenmedik bir tablodan bahsetmek mümkün değil. Ancak zaman kullanımı bulguları kadınların çalışsalar dahi çalışan erkeklerden daha fazla ev işi yaptığını ve erkeklerin çalışmasalar dahi pek ev işine bulaşmadıklarını gösteriyor. Çalışan kadınlar ortalamada 1,5 saat ev işi yaparken, çalışan erkekler sadece 0,2 saat, yani yaklaşık 10 dakika ev işi yapıyor.

KADINLARDA İŞSİZLİK DAHA FAZLA

Kadınlar çalışanların yüzde 22’sini oluştururken, işsizlerin yüzde 38’ini oluşturuyor. Nitekim erkeklerde işsizlik yüzde 8,5 oranındayken, kadınlarda yüzde 14,5’e, 18-32 yaş grubu arasındaki genç kadınlarda ise yüzde 20,8’e kadar çıkıyor.

DAHA FAZLA