Konacak ağaç bulamayınca...: İstanbul Havalimanı'nı arılar bastı!

Konacak ağaç bulamayınca...: İstanbul Havalimanı'nı arılar bastı!

Yapımı için geniş ormanlık katledildiği İstanbul Havalimanı'nda arılar, çevredeki ağaçlara konamayınca uçakların yanaştığı körüğe konmak zorunda kaldı.

Yapımı için büyük bir ormanlık alanın katledildiği İstanbul Havalimanı'nın, apron bölümünde bir körüğü arılar bastı. Bal arısı olduğu anlaşılan arıların çevre köylerde bulunan arıların kovanından çıkarak körüğe konduğu tahmin ediliyor.

Airport Haber'in haberine göre, İstanbul Havalimanı apronundaki D7 numaralı körüğe bu sefer uçaklar değil arılar yanaştı. Kovanından çıkan arılar, çevrede konacak ağaç bulamayınca uçakların yanaştığı körüğe konmak zorunda kaldı.

Bal arısı olduğu anlaşılan arıların çevre köylerde bulunan arıların kovanından çıkarak körüğe konduğu tahmin ediliyor. Yeni havalimanının yapıldığı alan daha önce arıların bal aldığı, çiçeklerin bolca bulunduğu ormanlık alandan ibaretti.

ARILARIN OĞUL SÜRECİ

Oğul diye tabir edilen bu süreç, arıların çoğalma içgüdüsü ile yeni bir arı ailesi oluşturmak için bir ana arı önderliğinde bir gurup arının kovanı terk etmesi anlamına geliyor.

Koloni bireylerinin yüzde 30 - yüzde 70’i eski ana arı ile birlikte kovandan ayrılarak yeni bir koloni oluşturur.

Oğul ile gidecek ilk ana arı, oğul çıkmasından bir süre önce yumurtlamayı azaltarak uçma yeteneğini tekrar kazanır.

OĞUL MEVSİMİ

Bölgeden bölgeye değişmekle beraber oğul mevsimi ilkbahar-yaz aylarıdır. Mayıs-Haziran büyük nektar toplama zamanına kadar devam eder.

DAHA FAZLA