Komünist işçi Hüseyin Duman mezarı başında anıldı

Komünist işçi Hüseyin Duman mezarı başında anıldı

TİP İstanbul İl Örgütü, Sosyalist İktidar Partisi konvoyuna yapılan faşist saldırıda katledilen komünist işçi Hüseyin Duman’ı bugün mezarı başında andı.

İleri Haber

Sosyalist İktidar Partisi’nin (SİP) seçim konvoyuna 18 Nisan 1999 seçimlerinden bir gün önce yapılan faşist saldırıda hayatını kaybeden komünist tekstil işçisi Hüseyin Duman katledilişinin 22. yılında mezarı başında anıldı.

Hüseyin Duman için Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı'nda yapılan anmaya TİP Genel Başkanı Erkan Baş, il yöneticileri ve üyeleri katıldı. Karanfillerin bırakıldığı anmada, Duman'ın yoldaşları kısa konuşmalar yaptı.

NE OLMUŞTU?

SİP’in, İstanbul'da yürüttüğü seçim çalışmasının bir parçası olarak düzenlenen Sarıgazi mitingi dönüşünde oluşturduğu konvoya aralarında DYP ve MHP üyelerinin olduğu faşist bir grup tarafından saldırıldı. Saldırı sırasında, partili yoldaşlarını korumak için bulunduğu otobüsten inen tekstil işçisi Hüseyin Duman'a, saldırganlar arasında bulunan iki resmi polisin yanında duran MHP'li ve Ülkü Ocakları başkanlığı yapmış olan İhsan Bal, birkaç el ateş etti. Elinden ve göğsünden yaralanan Duman hastaneye kaldırılmasına rağmen kurtarılamadı. 

Kalabalıktan pek çok tanığın katili teşhis etmesi ve SİP'lilerin daha sonraki araştırmalarında kimliğini tespit etmesine rağmen, emniyet güçleri katili uzun süre yakalamadı ve çelişkili açıklamalarda bulundu. Yakalandıktan sonra açılan davada, 24 yıla mahkum edilen katil, aftan yararlanılarak serbest bırakıldı.