Kolombiya’da yeni dönem: FARC, 1 Eylül’de kurulacak partinin çalışmalarını sürdürüyor

Kolombiya’da yeni dönem: FARC, 1 Eylül’de kurulacak partinin çalışmalarını sürdürüyor

Hükümetle imzalanan barış antlaşmasının ardından silah bırakan FARC, 1 Eylül’de düzenleyeceği miting ile yasal bir parti haline gelecek. FARC liderleri Kolombiya ve Küba’da, partinin adı, programı ve kongre adaylarına ilişkin çalışmaları sürdürüyor.  

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC); 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yasal bir siyasi parti haline gelecek. Yeni oluşum; ekonomik modelini, politik hattını, araçlarını, gençlik yapılanmasını, şehir yapılanmasını ve 2018 seçimlerindeki adaylarını ortaya koyarak yasal bir siyasi parti olarak halkın önüne çıkacak.

52 yıllık savaşın ardından FARC, Kolombiya Hükümeti ile 2016 yılında imzalanan barış antlaşmasının ardından 27 Haziran'da resmen silahlı mücadeleyi bıraktığını duyurmuş ve yaklaşık 7 bin FARC gerillasının sivil topluma entegre olma süreci başlamıştı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos yürütülen barış süreci Kongre tarafından da garanti altına alınmıştı.

PARTİ 1 EYLÜL'DE HALKIN KARŞISINA ÇIKACAK

1 Eylül’de Bolivar Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting ile partinin halkın karşısına çıkacağını belirten FARC’ın barış delegasyonu başkanı Luciano Marín Arango, partileşme sürecine ilişkin El Pais'e yaptığı açıklamasında, “Barış anlaşmasını imzaladık, politikaya atılmak için silahları bıraktık. Bize 'beyler oylar için silahları bırakın' dediler. Biz de 'tamam, böyle yapacağız ' dedik. Bu daveti kabul ettik. Silahları bırakıp politikaya atılmak barış görüşmeleri sürecindeki en temel amaçtı, sonuç olarak da öyle yapacağız” açıklamasında bulundu.

PARTİYE SON HALİ HAVANA'DA VERİLİYOR

Timochenko, Havana'da yapılan görüşmeler sırasında yoldaşlarıyla oturduğu bir fotoğrafı paylaştı

FARC Merkez Komitesi’nden Luciano Marín Arango ve Carlos Antonio Lozada’nın da aralarında olduğu bir heyet, yasal siyasete geçiş ve kurulacak partiye ilişkin alınan kararları danışmak üzere hareketin en üst düzey ismi "Timochenko" lakaplı Rodrigo Londoño’nun tedavi gördüğü Küba’nın başkenti Havana’ya geçti.  

Havana’da "Timochenko" ile yapılan görüşmelerde, kurulacak yeni partinin ülkedeki siyasi pozisyonuna ve partinin liderliğine ilişkin son çalışmalar yapıldığı bildirildi. Görüşmelerde ayrıca, kırsal alandaki gerillaların kentlere geçişi ve toplumsallaşma gibi konuların da ele alındığı belirtildi.

Havana’da yapılan görüşmelerin ardından 26-29 Ağustos tarihlerinde başkent Bogota’da yapılacak kongrede partinin politik hattını da taşıyan ismi kararlaştırılacak.

52 YILLIK SAVAŞ DÖNEMİ VE BARIŞ

FARC, 1950’li yıllarda ülkede yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği “La Violencia” (şiddet) adı verilen iç savaş sürecinin ardından, 1964 yılında, büyük toprak sahipleri ve uluslararası tekellerin tarım üzerindeki hakimiyetine karşı bir köylü ordusu olarak kuruldu.

İç savaş sırasında Muhafazakar Parti tarafından desteklenen paramiliter grupların topraklarına yönelik saldırılarına karşı örgütlenen ve silahlı mücadele vermeye başlayan köylüler tarafından kurulan FARC, kısa süre içerisinde ülkenin üçte birini kontrol edecek düzeye ulaştı. FARC’ın hakim olduğu bölgelerde köylülerin kalkındırılması için çalışmalar yapıldı.

FARC’ın faaliyetlerine karşı ABD ve Kolombiya Hükümeti tarafından desteklenen paramilter çeteler ise ülkenin çeşitli yerlerinde düzenledikleri saldırılarla on binlerce köylüyü katletti. ABD ve hükümet, FARC’ı etkisizleştirmek için ülkedeki uyuşturucu çetelerini de desteklerken, FARC’ın elindeki ormanlık bölgelerde uyuşturucu ürettiği iddia edildi. FARC ise uyuşturucu iddialarını sürekli yalanladı.

1985’te FARC ve Kolombiya Komünist Partisi, Yurtseverler Birliği’ni kurarak yasal siyasete girdi. Ancak hükümet destekli çetelerin yasal siyasetçilere yönelik saldırıları sonucu Yurtseverler Birliği dağıtıldı.

Örgütün 2000’li yıllarda hükümetle başlattığı barış görüşmeleri 2002 yılında başarısızlıkla sonuçlandı.

2002’de Devlet Başkanı olan Alvaro Uribe ise paramiliter çeteler aracılığıyla FARC’a karşı onbinlerce sivilin öldürüldüğü bir operasyon dönemi başlattı. Bu operasyon sürecinde örgütün de binlerce militanı ve bazı liderleri öldürüldü.

2010 yılında Uribe döneminin sona ermesinin ardından, 2012 yılında barış süreci FARC’ın çağrısıyla başladı. Oslo’da yapılan ilk görüşmelerin ardından barış süreci Küba’nın başkenti Havana’da yapılan görüşmelerle devam etti.

2016 yılının eylül ayında ise savaşı sona erdirecek barış antlaşması imzalandı. Ancak halk oyuna sunulan anlaşma ekim ayında düzenlenen referandumda reddedildi. Hükümet reddedilse de barış sürecinin devam edeceğini belirterek kasım ayında FARC ile bir kez daha barış antlaşması imzaladı. İmzalanan antlaşma Kolombiya Kongresi tarafından da kabul edilerek garanti altına alındı. FARC ise 2017 ylının haziran ayında yaptığı açıklamayla silahını nihai olarak bıraktı ve silahlar hükümete teslim edildi.