Kolombiya'da protesto edilen vergi reformu geri çekildi

Kolombiya'da protesto edilen vergi reformu geri çekildi

Günler süren protestolar sonucu, gelir vergisi ve KDV'nin artırılmasını içeren vergi reformu yasası geri çekildi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ülke genelinde dört gün süren protestoların ardından tartışmalı vergi reformu yasasını geri çektiğini açıkladı.

Televizyonlardan halka seslenen Duque hükümetin yeni bir vergi reformu için diğer partilerle görüşüp mutabakat arayacağını söyledi. Bu açıklamaya kadar Duque, pandeminin ekonomik etkileri nedeniyle bir vergi reformunun kaçınılmaz olduğunu savunuyordu.

Yasaya karşı çıkan on binlerce protestocu günlerdir sokaklardaydı. 5 kişinin hayatını kaybettiği ve sendikaların liderliğinde düzenlenen protestolara katılanlar vergi reformunun en çok, pandemi nedeniyle halihazırda geçim sıkıntısı yaşayan en yoksul kişileri etkileyeceğini savunuyordu.

SON 50 YILDAKİ EN BÜYÜK EKONOMİK KRİZ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Kolombiya'da gayrisafi yurtiçi hasıla geçen yıl yüzde 6,8 küçüldü. Bu son 50 yıldaki en büyük ekonomik krize yol açtı. Pandeminin bir diğer etkisi de işsizliğin artması oldu.

Vergi reformunda, aylık 656 dolardan (5350 TL) fazla geliri olanların ödeyeceği verginin artırılması öngörülüyordu. Vergi reformuyla bireylere sağlanan bazı istisnaların kaldırılmasının yanı sıra KDV artışı da planlanıyordu.

Bu adımların geçinmekte zorlanan halkın durumunu daha da kötüleştireceğini savunan çok sayıda kişi ise planları eleştiriyordu.