Kolombiya’da iktidar karşıtı eylemlerde 21 kişi öldürüldü

Kolombiya’da iktidar karşıtı eylemlerde 21 kişi öldürüldü

Vergi reformu yasasına karşı başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen eylemlerde 21 kişi polis tarafından öldürülürken en az 208 kişi de yaralandı.

Kolombiya'da tartışmalı vergi reformu yasasının ardından başlayan ve Cumhurbaşkanı Ivan Duque’e karşı büyüyen eylemler sırasında 21 kişi öldürüldü, 10 kadın ise polisler tarafından cinsel saldırıya uğradı.

“Pazar Günü Özgürlüğü Savunması” grubunun verdiği bilgiye göre, Ivan Duque’ye karşı başlatılan eylemler sırasında 21 kişi öldürülürken, 503 kişi de gözaltına alındı. Eylemlerde, 10 kadın polislerin cinsel saldırısına maruz bırakılırken 42 insan hakları savunucusu da darp edildi. Eylemlerde 208 kişi yaralandı, 18 kişi de biber gazı fişeği ile gözünden vuruldu.

Eylemlerde katledilen ilk kişi bir polis tarafından iki kez vurulan 16 yaşındaki Marcelo Agredo oldu.

NE OLMUŞTU?

Barranquilla, Medellin ve Bogota kentlerinde de binlerce insan, hükümetin sunduğu vergi reformunu reddetmek için sokaklara döküldü. Duque, temel ihtiyaçların fiyatını artırmayı öneren tasarının geri çekildiğini açıklasa da Kolombiyalılar şiddeti, güvensizliği ve sistematik katliamları protesto etmek için sokakları terk etmedi.

Bugün, bu başarılarından dolayı dinlenme kararı veren halk, yarın yeni taleplerle Genel Greve kaldıkları yerden devam etme kararı aldı.

28 Nisan’da ulusal grevin başlamasından bu yana yapılan tüm eylemlerde polis şiddeti dikkat çekiyor.