Kolombiya’da barış görüşmeleri ateş altında

Kolombiya’da barış görüşmeleri ateş altında

Kolombiya'da bir polis karakoluna düzenlenen saldırının ardından devlet ile gerilla örgütü ELN arasındaki barış görüşmeleri durduruldu.

Çeviri: Özer Erdin

Kolombiya’da hükümet ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında bir süredir devam etmekte olan barış görüşmeleri tehlikeye girdi. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, hafta sonu gerçekleşen ve bir polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırıyı ELN’nin üstlenmesinden sonra örgütle yapılan tüm görüşmeleri durdurdu. Oysaki saldırıdan önce görüşmeleri sürdüren arabulucular bugün için toplanma kararı almışlardı. Devlet Başkanı Santos ise son gelişmeler üzerine, "Beşinci görüşme turlarının başlayabilmesi ELN’nin uluslararası camianın ve Kolombiya halkının çağrısına uyması ile doğrudan ilişkilidir." açıklamasında bulundu. Santos, 10 Ocak 2018 tarihinde Kolombiya devletini temsil eden arabulucuları üç aylık ateşkes anlaşması sona erdikten sonra geri çağırmıştı.

Cumartesi günü Barranquilla kentinin San Jose semtindeki polis karakolunun avlusunda iki adet patlayıcı infilak etti. El Heraldo adlı yerel gazetenin yetkililerden edindiği bilgiye göre bombaların uzaktan mobil telefon vasıtasıyla patlatıldığı sanılıyor. Patlamada beş polis hayatını kaybederken, 48 sivil yaralandı. ELN, kendi internet sitesinden yayınladığı bir açıklama ile saldırı eyleminin sorumluluğunu üstlendiğini duyurmasının yanında Baranquilla kentinde yaşayan halkın gösteri amaçlı yasal direniş hakkının vahşice bastırılmış olmasını da gerekçe olarak gösterdi. Kolombiya polisi ise ELN’nin uyuşturucu mafyası ile ittifak kurduğunu iddia ediyor. Hatta Kolombiyalı yetkililer saldırıya ilişkin ilk olarak kriminal çetelerin işin içinde olduklarını tahmin etmişlerdi, çünkü yine geçen hafta sonu başka bölgelerde ve komşu ülke Ekvador’da polis karakollarına bir dizi saldırı düzenlendi.

Yıllarca süren gerilla savaşından sonra geçen yıl yasal bir siyasi partiye dönüşen FARC ise cumartesi günü gerçekleşen saldırılara ilişkin olarak mesafeli durdu. FARC kanadından yapılan açıklamada, "Kolombiya şiddet, ölüm ve korku bataklığından kurtulabilmek için büyük bir kolektif çaba sergilemelidir. Kan dökme ve silahla cevap verme döneminde olduğumuza inanmıyoruz." ifadelerine yer verildi. Öte yandan FARC bu tarz zamansız silahlı eylemlerin savaş fanatiklerinin değirmenine su taşıyacağını da yaptığı açıklamaya ekledi. Marksist bir örgüt olan FARC, 24 Kasım 2016 tarihinde Kolombiya hükümeti ile bir barış anlaşması imzalayarak silahlarını teslim etmişti. FARC’ın en yüksek rütbeli komutanı olan Timoleon Jimenez 27 Mayıs’da yapılacak başkanlık seçimleri için adaylığını koydu. Ancak Jimenez, seçim kampanyası için pazar günü yaptığı bir konuşmada barış anlaşmasının imzalanmış olduğu tarihten bugüne kadar 37 FARC’lının öldürüldüğünü söyledi. Jimenez ayrıca affedilmiş olmalarına rağmen halen hapiste 500 kadar yoldaşlarının olduğunu da ifade etti.

Kolombiya Komünist Partisi’nin genel sekreteri Jaime Caycedo da devlet ile ELN arasında yeni bir ateşkes anlaşmasının yapılmasına dair çağrı yaparak, bu seferki ateşkese riayet etmenin makul bir çerçeve içinde kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Caycedo ayrıca aşırı sağın ortaya çıkan sorunu barışı tamamen sonlandırmak için kendi lehine kullanmak isteyeceğini belirterek, böyle bir durumun ülkeyi baskı politikalarına geri döndüreceğini ifade etti.

ELN ise pazartesi günü yeni bir ateşkese hazır olduğunu, ancak bu yönde atılacak adımların engellenmesi halinde askeri eylemlere tıpkı Kolombiya devleti gibi devam edeceğini beyan etti.    

Kaynak: Andre Scheer, Junge Welt