Kolombiya halkı barış anlaşmasına uyulması çağrısıyla sokağa çıkıyor

Kolombiya halkı barış anlaşmasına uyulması çağrısıyla sokağa çıkıyor

Kolombiya halkı, Devlet Başkanı Ivan Duque'nin 2016 yılında Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle sokağa çıkıyor.

Çeviri: Özgür Yılmaz

Kolombiya halkı, Devlet Başkanı Ivan Duque'nin 2016 yılında Kolombiya hükümeti ile FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasında imzalanan barış anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle sokağa çıkıyor.

Sendikalar, kitle örgütleri ve çiftçi örgütleri 25 Nisan'da Milli Gelişme Planı adı verilen Barış Anlaşması'na uyulması çağrısıyla bir eylem çağrısı yaptı. 

Protestoların temel gerekçesini, Devlet Başkanı Ivan Duque'nin 2016 yılında hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Ordusu arasında imzalanan anlaşmaya uymaması oluşturuyor. 

Anlaşmaya göre devlet, FARC liderlerinin, insan hakları savunucularının ve aktivistlerin hayat garantisini sağlamıştı. Ancak buna rağmen sistematik bir şekilde yapılan katliamlarla içlerinde 114 eski FARC'lının da olduğu 600 kişi hayatını kaybetti.

Merkezi İşçi Birliği'nden Fabio Arias'a göre, sokağa çıkan örgütler ülkede imzalanan barışın devamını sağlamak için mücadele ediyor.

Kaynak: Telesur