Kolektif bir öykü: Masal Battaniyesi

Kolektif bir öykü: Masal Battaniyesi

3 yaş ve sonrasına hitap eden Masal Battaniyesi, köyde yaşayan ve her gün battaniyesinin üzerindeki onlarca çocuğa masal anlatan bir ninenin öyküsü anlatıyor.

Burcu Adıgüzel

Ferida Wolff ve Harriet May Savitz tarafından yazılan Masal Battaniyesi’ni çocuklarla Nesin Yayınevi buluşturuyor. 25 sayfadan oluşan bu kitabın her sayfasında paylaşma duygusunun önemini bir kez daha görecek, birlikte kurulan hayatların güzelliğine doğru sıcacık bir yolculuğa çıkacaksınız.

Köyün çocukları, rengarenk bir battaniyenin üzerinde toplanarak Masalcı Nine’nin masallarını dinlerlermiş. Bir gün Masalcı Nine, onu dinlemeye gelen Nikolay’ın ayakkabısının delik olduğunu fark etmiş ve buna bir çözüm üretmek istemiş. Düşünmüş, taşınmış ve Nikolay’a kalın, güzel bir çorap örmeye karar vermiş. Fakat bir sorun varmış. Kara kış gittikçe bastırmış, dağlar karlarla kaplanmış. Köyden dışarı yün almaya çıkması imkânsız hale gelmiş. Aklına masal battaniyesi gelmiş. Belki de aklından önce kalbine… Gece çöküp herkes derin uykudayken Masalcı Nine, Nikolay’ın kapısına onun minik ayaklarını ısıtacak çorabı bırakmış. Bu kadarla da kalmamış. Çünkü Masalcı Nine, kışın gelmesiyle komşularının yeni giysilere ihtiyacı olduğunu görmüş ve battaniyesinden gizlice söktüğü yünlerle onlara kazak, atkı, şapka, pelerin örmüş. Masalcı Nine’nin bu güzel ve kendi elleriyle ördüğü battaniyesi gün geçtikçe küçülmeye başlamış. Köydeki herkes bu örgülerle ısınmış ama bir türlü bunların nereden geldiğini anlayamamışlar. Gittikçe küçülen battaniye, aslında yüreği güzel nine sayesinde ve yaptığı minik iyiliklerle birlikte, paylaştıkça çoğalan bir battaniyeye dönüşmüş. Çocuklar ise masal dinlemeye geldiklerinde battaniyenin üzerinde daha sıkışık oturmak zorunda kalmışlar. Bunu fark eden ve zamanla battaniyesiz kalan çocuklar bu durum için bir çözüm bulmuşlar ve Masalcı Nine’ye şahane bir sürpriz hazırlamışlar. Sürprizi kitabın sayfalarına bırakalım.

Kitabı resmeden ise ‘’Bütün Gün Esneyen Prenses’’ kitabından tanıdığımız Elena Odriozolo. Deforme edilmiş büyük figürler ve yamalı çizimler hikâyeyi daha da keyifli hale getiriyor.
Sahip olduklarımızı paylaşarak bir iyiliğe dönüştürebileceğimizi ve küçücük bir dokunuşla başka insanların da yüzünü güldürebileceğimizi anlatan Masal Battaniyesi, içimizi ısıtan ve paylaşmayı yeniden hatırlatan bir öykü. Başucu kitabı olarak değerini teslim edebileceğimiz Masal Battaniyesi’nin kapağını kapattığınızda, çevrenizdeki insanlara, belki komşularınıza daha farklı bakacak, dayanışmanın, kolektif üretimin ve paylaşmanın önemini yeniden anımsayacaksınız.

Künye: Masal Battaniyesi, Nesin Yayınevi, Ferida Wolff, Harriet May Savitz, Çev. Özgün Dündar Cihangiroğlu, 2011, 25 Sayfa.

DAHA FAZLA