Kocaeli’de Maksimum Lojistik işçileri zehrin içinde çalıştırılıyor!

Kocaeli’de Maksimum Lojistik işçileri zehrin içinde çalıştırılıyor!

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde içerisinde tonlarca kimyasal maddenin bulunduğu Alatlı Nakliyat firması tarafından kullanılan bir depoda patlama meydana geldi. Patlama sonrası kimyasal maddelere ilişkin ‘zararı yok’ denilerek depoda çalıştırılmaya devam eden Maksimum Lojistik işçileri sağlık sorunları yaşamaya başladı.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval 

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde Reysaş’a ait 4 katlı bir depoya Alatlı Nakliyat firması tarafından tonlarca kimyasal madde yerleştirildi. Depoda rafların aşırı kullanımı sonucu şiddetli bir patlama meydana gelirken, kimyasal maddeler Maksimum Lojistik tarafından kullanılan en alt kata kadar ulaştı. Firma sahibi tonlarca zararlı maddenin yayıldığı depoyu işçilere temizletirken, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan çalıştırılmaya devam eden işçiler sağlık sorunları yaşamaya başladı. 

Konuya ilişkin İleri Haber’e konuşan Maksimum Lojistik işçisi, kimyasal maddelerin yayıldığı depoda ‘zararı yok’ denilerek çalıştırılmaya devam ettiklerini belirtirken bazı işçilerin vücutlarında leke, gözlerinde yanma, yaşarma, öksürük ve baş ağrısı yaşadıklarını söyledi.

‘ZORLA ÇALIŞTIRILDIK’

Kimyasal maddelerin en alt kata kadar ulaşmasının yanı sıra çevreye de yayıldığını kaydeden işçi, “150 ton civarında kimyasal madde patladı. En üst kattan en alta kadar hatta çevreye kadar yayıldı bu kimyasal. AFAD ekipleri geldi numune aldı. Sonuçlar gizleniyor ama işçilerde rahatsızlıklar başladı. Bazı işçilerin vücutlarında lekeler çıkmaya başladı. Baş ağrısı, göz yanması, öksürük gibi sorunlar yaşıyoruz. İçeride çok yoğun bir gaz kokusu var. Olay 31 Ağustos’ta yaşandı ama Maksimum Lojistik firması işçileri o günden bu yana çalışmaları için zorladı” dedi.

‘HİÇBİR KURUM YARDIMCI OLMADI’

Sağlık sorunları yaşamaya başlamasının ardından AFAD ve Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü aradığını söyleyen işçi, hiçbir kurumun kendileriyle ilgilenmediğini belirtti.

Maksimum Lojistik işçisi şunları kaydetti:

“Patlamanın ertesi günü depoya gittim. Facia vardı, her yer göl gibiydi. Yola kadar gitmişti. Belki kanalizasyon atıklarına kadar gitti, belki içme suyuna bile karıştı. Direkt AFAD’ı aradım bir yetkiliyle görüştüm, durumu anlattım. Kimyasalların insan sağlığına zararı olup olmadığını sordum depoya girmek için. Bana ‘Gözlerde yanma ve öksürük yapar, depoya girmemeniz sizin için iyi olur’ dedi. Buna rağmen şirket bizi çalıştırdı. Neticesinde sağlık sorunları ortaya çıktı.”

‘İŞ VERENLER İŞÇİ DÜŞMANI’

Firma sahiplerinin ve yöneticilerinin patlamanın gerçekleşmesinin ardından ortalıktan kaybolduğunu kaydeden işçi, son olarak “Olayın üzerini kapattırmaya çalışıyorlar. Onlarca kimyasal madde birbirine karıştı, tutanağa bir tane kimyasal eklediler. Ben itiraz edince değiştirdiler. Bizim yöneticiler, işverenler tam işçi düşmanı. İnsanlar kimyasalların arasında kaldı, hastalandı bir tanesi bile dönüp bakmadı. İşçiler ölüme terk edildi. En son avukatla görüştüm bugün itibarıyla işçiler depoda temizlik tamamlanmadan içeriye girmeme kararı aldı” ifadelerini kullandı.