Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu: Soygun düzenini kabul etmiyoruz

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu: Soygun düzenini kabul etmiyoruz

Döviz kurundaki artış, yüksek enflasyon ve alım gücündeki düşüşe dair açıklama yapan Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu, halk için bütçe ve vergi yükünün hafifletilmesini istedi.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu döviz kurundaki artış, yüksek enflasyon ve alım gücündeki düşüşe ilişkin açıklama gerçekleştirdi.

İzmit Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya gelen platform adına konuşan Yapı-Yol Sen Kocaeli Şube Başkanı Etem Kartal, "Tek adam yönetiminin ülkeyi getirdiği nokta açlık, yoksulluk, işsizlik ve sefalet koşulları olmuştur. Son birkaç ayda yaşadığımız döviz kurlarındaki artış emekçilerin hayatına zam, yüksek enflasyon, gelirlerde düşüş ve işsizlik olarak yansımaya başlamıştır. İktidarla çıkar birliği içindeki bir avuç yandaş ve İşbirlikçinin kasaları şişerken, halk ve geniş emekçi kesimleri her gün daha fazla borçlanmaya, zorunlu ihtiyaçlarından daha fazla kısmaya başlamıştır. Toplumdaki gelir dağılımı giderek derinleşmektedir. Siyasi iktidarın övünerek açıkladığı büyüme rakamlarının hiçbir toplumsal ve gerçekçi karşılığı yoktur. Bu büyüme hormonlu bir büyümedir. Bu büyümeden halkın payına düşen işsizlik ve yoksulluk olmuştur" dedi.

‘İŞSİZLİK FONUNDA BİRİKEN PARA İŞÇİYE ÖDENMİYOR’

Yapılan açıklamada, "İşsizlik fonunda biriken işçilerin parası işçiye ödenmiyor. Çünkü İşsizlik Fonundan yararlanmak oldukça zor ve fon patronlara sermayeye peşkeş çekiliyor! Bu soyguna son verilsin, İşsizlik fonu amacına uygun işini kaybeden emekçiler için kullanılsın. Maaşlarımızdan kaynaktan kesilen gelir vergisinden, tüketimde ödediğimiz KDV ve ÖTV'ye kadar her adımda bizden alınan vergilerin nereye, kime harcandığını bilmek istiyoruz. Kısacası esnafın, işçilerin, emekçilerin, vergileriyle oluşturulan bütçenin tarafı olmasını söz sahibi olmasını istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

‘BU SOYGUN DÜZENİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Daha önceki bütçelerde olduğu gibi, 2022 yılı bütçesinin giderlerinin de yoksul emekçilerin ve halk kesimlerinin üzerine yıkılmasını kabul etmediklerini belirten Kartal, halk için bütçe istediklerini belirterek taleplerini sıraladı.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu’nun talepleri şu şekilde:

- Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kâr, faiz ve servet vergisinden sağlansın.

- Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin.

- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

- Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın. Dolaylı vergiler düşürülsün,

- Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlara bütçeden ayrılan payın artırılsın.

- Özelleştirme adı altında yağmalanan kamu varlıklarının satışına son verilsin.

- En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

- Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.

- Toplumsal cinsiyete uygun bir bütçe hayata geçirilsin.

- Düşünce ve ifade özgürlüğünün, grev hakkının kullanılmasının önündeki tüm engeller kaldırılsın.

- Yıllardır oyalanan EYT'lilerin sorunu seçim malzemesi yapılmadan çözülsün. 

- Öğrenciler cemaat, tarikat ve vakıf yurtlarına mecbur bırakılmasın, devlet yurtlarında barınmaları sağlansın.

- Tüm üniversite öğrencilerine karşılıksız burs verilsin. (Evrensel)